úterý 19. března 2024 Josef

Vlastivědné muzeum v Olomouci vystavuje hanácké kroje

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo v těchto dnech výjimečnou výstavu Hanáci - Lidový oděv na Moravě. Návštěvníci se mohou do konce dubna seznámit se vzácnými historickými kousky z kolekce textilu muzea, které jsou většinou ukryty v depozitářích. Podstatnou část výstavy představující jednotlivé oděvní součástky lidových krojů Hané pocházejí ze sbírek olomouckého muzea, doplňují je kroje zapůjčené z muzeí ze Strážnice, Přerova a Kroměříže a ze soukromé sbírky.

„Jde o neobvyklou a dosud v našem muzeu neprezentovanou podívanou na lidové kroje Hané. Chceme návštěvníkům zprostředkovat zážitek z okouzlení krásou lidového oděvu, jehož nevšední barvy a skladba tvarů je natolik odlišná od současného oblečení," uvedla kurátorka výstavy Veronika Hrbáčková. Kroje jsou k vidění na speciálních figurínách.

Výstava má mimo jiné představit, jak náročná je péče o sbírkové předměty textilní povahy, která patří k těm nejkomplikovanějším činnostem odborného kurátora i konzervátora. Podle kurátorky manipulace s textilem, spočívající v oblékání, svlékání a aranžování, je vždy pro samotný sbírkový předmět značně riziková. Textilu škodí prach i přímé sluneční záření. „V současnosti se kladou kvůli bezpečnosti textilních sbírkových předmětů vysoké nároky na uložení v depozitáři, ale také na podmínky ve výstavních sálech. A to je důvod, proč výstava Hanáci - Lidový oděv na Moravě trvá relativně krátkou dobu, v našem případě dva měsíce," uvedla kurátorka.

Expozice navazuje na projekt Tradiční lidový oděv na Moravě Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, na kterém olomoucké muzeum spolupracovalo. Jeho hlavním výsledkem byla výstava Lidový oděv na Moravě, která byla ve Strážnici otevřena na konci června 2015 při příležitosti jubilejního 70. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice. Strážnická výstava zahrnovala 57 krojovaných figurín.

Vlastivědné muzeum v Olomouci na nově otevřené výstavě prezentuje jeden ze tří dílů strážnické výstavy představující zbožné poutníky z Hané a Valašska, kteří se u příležitosti cyrilometodějského jubilea setkali na Velehradě. „Vlastivědné muzeum v Olomouci si tuto část expozice, Hanáků jdoucích na pouť, zapůjčilo s tím, že jsme v rámci národopisného regionu Haná pozměnili cíl pouti zbožných Hanáků: místo na Velehrad míří ke kostelu Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou," dodala kurátorka.

Autoři

Štítky muzea, folklor, Olomouc, Vlastivědné muzeum, kroje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.