pátek 29. března 2024 Taťána

Začíná oprava fasády a hlavní věže radnice. Opravy se dočkají i historické sluneční hodiny

Stavební ruch bude téměř celý tento rok kulisou historické budovy olomoucké radnice.

Poté, kdy byla v minulých dvou letech rekonstruována střešní konstrukce, krytina a menší věžičky, čekají letos obdobně důkladné opravy i fasádu včetně všech kamenných, klempířských, truhlářských a kovářských prvků, a také hlavní radniční věž. Část specializovaných řemeslnických prací uvidí lidé přímo na náměstí.

Během opravy budou kromě fasády restaurovány například i gotické a renesanční prvky na obou kamenných schodištích, obnovy se dočkají i historické sluneční hodiny na nároží radnice. Vyměněny budou také kamenné sokly v dolní části budovy. Pokud jde o hlavní věž, tu čeká generální oprava dřevěné konstrukce včetně výměny oplechování na celé věži.

„Dohodli jsme, že speciální klempířské a truhlářské úpravy věžní konstrukce budou probíhat přímo před zraky kolemjdoucích na Horním náměstí. Když se před rokem stejnou formou rekonstruovala jedna z menších věžiček, vzbudilo to velký zájem veřejnosti,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. Špice věže je od loňska prozatím uložena v jednom z depozitářů, odkud bude brzy převezena na Horní náměstí, zbývající část věže bude pomocí jeřábu snesena na dlažbu.

Zhotovitel stavby, který byl vybrán ve veřejné soutěži, seznámil minulý týden zástupce města také s harmonogramem celé rekonstrukce. Větší část prací, například dvě delší strany radnice, jedno ze dvou kamenných schodišť i hlavní věž, budou hotovy už v tomto roce, opravy dvou kratších stran radnice pak budou pokračovat v první polovině oku 2020. Staveniště bude po celou zajištěno oplocením, které umožní přístup do radnice, do podloubí a k informačnímu centru a také do restaurace a galerie Caesar. Zajištěn bude samozřejmě i přístup pro svatby a pro občany na radnici.

Pracovníci magistrátu jednali se zhotovitelem i o koordinovaném postupu při pořádání velkých společenských a kulturních akcí na Horním náměstí. „Snažíme se zajistit také možnost nepřetržitého přenosu stavebních prací pomocí online webových kamer. Před informačním centrem bychom chtěli umístit velkoplošnou obrazovku s orlojem, protože na tuto část radnice bude kvůli plotu a lešení ztížený výhled,“ doplnil náměstek primátora Martin Major. 

Celkové náklady na rekonstrukci pláště a věže radnice budou 57,2 milionu korun včetně daně. Město využije kromě vlastních prostředků i dotaci z prostředků ITI Olomoucké aglomerace.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky radnice, oprava, Olomouc, věž

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.