sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO: Policie dopadla muže, který má na svědomí čtyři loupežná přepadení starších žen

Olomoučtí policisté dopadli jednatřicetiletého muže podezřelého ze čtyř loupežných přepadení starších žen v Olomouci. Případy se staly mezi 22. až 27. únorem.

Muž si vybíral starší ženy, ke kterým přistupoval zezadu, v některých případech je fyzicky napadl. Operoval přitom v jedné oblasti města, obětem se pokusil odcizit či odcizil jejich kabelky. K loupežím se přiznal, je ve vazbě, hrozí mu až deset let vězení. Novinářům to včera řekli zástupci olomoucké policie.

Případy nás tížily celý minulý týden a zaměřili jsme na ně značnou pozornost. K dopadení pachatele přispěla velmi účinně olomoucká městská policie, kdy jsme využili jejich kamerového systému. Ve všech případech si pachatel vybíral ženy nejzranitelnější a to ženy středního až seniorského věku od 55 do 74 let. Ženy si tipoval dopředu a v době, kdy to nejméně čekaly, udeřil. Užil i přímé fyzické síly, v jednom případě svou oběť napadl zezadu a srazil ji na zem," uvedl šéf olomoucké policie Jiří Musil.

První případ se stal 22. února v Družební ulici. Jednasedmdesátiletou ženu srazil muž k zemi a vláčel ji zhruba deset metrů. Nákupní tašku jí nevzal, přepadená ji ubránila. Utekl poté, co místem procházel další člověk. „Druhý případ se stal 25. února v ulici Zikova, kdy si vybral další oběť. Během potyčky žena upadla na zem a pachatel jí odcizil kabelku," uvedl Musil. O den později v Brněnské ulici se zmocnil tašky ženy, která seděla na zastávce.

Ve středu 27. února pak zaútočil naposledy, v podchodu v olomoucké části Nová ulice. Pachatel se tam pokusil za použití násilí zmocnit kabelky pětapadesátileté ženy, která podchodem procházela. „Použil proti ní hrubé síly, pokusil se jí kopnout a žena upadla na zem," popsal šéf olomoucké policie. Policie již měli v této oblasti zvýšenou pohotovost, v době posledního útoku tak měla obsazeny všechna strategická místa a už také věděli, že jde o totožného pachatele. Pak si pro něj šli už na jisto do jeho bydliště.

Jednatřicetiletý muž nebyl dosud nikdy stíhán a ke svému jednání se doznal. Motivem byla zřejmě finanční tíseň, před dvěma měsíci skončil v zaměstnání. Při domovní prohlídce v místě jeho bydliště v Olomouci byla část odcizených věcí nalezena. Škoda byla vyčíslena na 17.000 korun. Obviněn byl z loupeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a z
krádeže, na návrh státního zástupce jej soud poslal do vazby. Hrozí mu až deset let vězení. Policisté pracují i s verzí, že se mohl v minulosti dopustit i dalších skutků.

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, dopadení, zloděj, krádež

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.