pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Libavá se 1. května opět otevře cyklistům i turistům

Jindy nepřístupný vojenský prostor Libavá se ve středu 1. května opět otevře veřejnosti. Umožní to tradiční akce s názvem Bílý kámen. Pořadatelé už dokončují přípravy, na rozdíl od loňska je nekomplikují následky větrné kalamity. Za závory budou moci zamířit lidé na kolech či pěší turisté, pro starší zájemce budou opět vypraveny speciální autokary. Bílý kámen se dříve konal kvůli velkému zájmu na jaře i v létě, nyní se pořádání akce opět ustálilo pouze na první květnový den. Loni si ji nenechalo ujít přes 5000 lidí.

Loni na Bílý kámen vyrazilo 5081 cyklistů a pěších turistů. Velké návštěvnosti přálo i slunečné počasí, cyklisté se na Libavou vydávali ze všech koutů kraje, ale i z ostatních částí republiky. Akce Bílý kámen otevírá zájemcům vojenský prostor Libavá od roku 1994. Podle statistik pořadatelů se dosavadních ročníků účastnilo dohromady 93 tisíc návštěvníků.

Letní varianta se podle hlavního pořadatele akce Milana Heřmana konala naposledy v roce 2014, od té doby dva ročníky v roce nepovolila armáda. „Pokud nás nepřekvapí vichřice či něco podobného, měla by akce proběhnout ve stejném duchu jako loni. Lidé budou moci do prostoru vyrazit z deseti stanovišť," řekl pořadatel. Podotkl, že přípravy na květnovou akci začínají již v polovině ledna, kdy bývá první setkání s armádou. „Tam se vždy dozvíme, zda povolí, nebo nepovolí další ročník. Záleží i na tom, zda jsou pravidla dodržována," dodal Heřman.

Pořadatelé pro starší lidi a pro rodiny s menšími dětmi, které trasu nezvládnou pěšky nebo na kole, vypraví autokary, které projíždějí vojenský prostor s devíti zastávkami. Nechybí mezi nimi legendami opředené skalisko Bílý kámen, Strážisko, pláně taktického cvičiště, zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel a poutní kostel ve Staré Vodě.

Vstup od sedmi ráno do čtyř odpoledne

Kvůli pořádání akce musejí splnit pořadatelé řadu náročných požadavků od představitelů armády, Vojenských lesů či Vojenské policie. Vstup je povolen přes vstupní stanoviště od 07:00 do 16:00, a to pouze s občanským průkazem, cyklisté musejí mít helmy. Účastnický poplatek je 40 korun. „Po vojenském újezdu je přísně zakázáno pohybovat se mimo povolené trasy, které jsou vyznačeny v mapě akce a v terénu orientačními směrovkami a tabulemi," uvedli pořadatelé. Zakázáno je také fotografování a pořizování videozáznamů vojenských objektů.

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky ČR, armáda, rekreace, Libavá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.