čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Sv. Kopečku budou mít poklad v podobě kapky krve Jana Pavla II.

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce budou v neděli uloženy ostatky papeže Jana Pavla II. Půjde o kapku jeho krve.

Stane se tak při slavnostní mši, která bude zároveň připomínkou 20. výročí jeho návštěvy v Olomouci a na Svatém Kopečku. Mši povede polský arcibiskup a někdejší osobní sekretář papeže, kardinál Stanislaw Dziwisz, který tehdy Jana Pavla II. doprovázel.

V bazilice bude uložena kapka krve na kousku látky, která je umístěna v malé ampulce. "Tyto ostatky byly donedávna uchovávány na krakovském arcibiskupství. Před nějakou dobou je dostala svatokopecká farnost, poté se začalo s přípravou místa a kardinál Dziwisz je nyní slavnostně uloží do zhruba šedesáticentimetrové schránky umístěné před kněžiště v bazilice," řekl dnes mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Právě díky Dziwiszovi se podařilo papežovy ostatky pro svatokopeckou baziliku získat. "Ze všech míst, která tehdy papež navštívil, ať už jde o letiště v Neředíně, katedrálu, Arcibiskupský palác a baziliku na Kopečku, se právě Kopeček nejvíc zapsal do paměti přítomných i samotného papeže, a proto je vhodné si tuto událost připomenout právě zde," podotkl Gračka.

Bazilika na Svatém Kopečku je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, který stál v čele katolické církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005, ji navštívil v květnu 1995. Setkal se zde s bezmála desítkou tisíc mladých katolíků poté, co na olomouckém letišti, kde se tísnilo čtvrt milionu poutníků, prohlásil za svaté Jana Sarkandra a Zdislavu z Lemberka.

Dvacáté výročí návštěvy papeže na Svatém Kopečku si lidé budou moci připomenout už v sobotu při benefičním koncertu Václava Hudečka. Další koncert připomene tyto události ve čtvrtek 21. května v kostele svatého Cyrila a Mětoděje v olomoucké části Hejčín.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.