sobota 20. dubna 2024 Marcela

Deštivé počasí ovlivnilo návštěvnost zimních areálů v Jeseníkách. Návštěvníků bylo málo

Víkendová návštěvnost zimních areálů v Jeseníkách byla podprůměrná. Ovlivnilo ji zejména deštivé počasí, řekli zástupci oslovených středisek.

I přes oteplení v uplynulých dnech leží na výše položených sjezdovkách desítky centimetrů především technického sněhu. Vyšší návštěvnost si slibují vlekaři od příštího týdne, kdy začínají na Olomoucku, Šumpersku a Jesenicku jarní prázdniny. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Méně návštěvníků než obvykle zavítalo o víkendu do lyžařského střediska Přemyslov na Šumpersku.

Včera (v sobotu) to byl slabší průměr, dneska spíš katastrofa. Je to dané hlavně počasím. Jak v sobotu, tak dnes se střídal déšť se sněhem. Meteorologové navíc hlásili na horách orkán a nárazový vítr. U nás sice prakticky nefouká, ale lidé to vyslechnou a odradí je to od návštěvy střediska. Sněhu je dost, nikde nemáme vydřená místa, všude je 50 až 90 centimetrů sněhu," uvedl zástupce střediska Jaroslav Podzimek.

Pokud podle něj nepřijde výrazné oteplení, měl by areál zůstat v provozu minimálně do konce března. Slabou návštěvnost zaznamenalo v sobotu a dnes i středisko v Branné na Šumpersku. „Víkend nám propršel, takže návštěvnost byla samozřejmě slaboučká. Jistě ještě příští týden zůstaneme v provozu, protože jsou olomoucké prázdniny. A pak uvidíme. Ale už zítra (v pondělí) má být pod nulou a sněžit, takže podmínky by se měly vylepšit. Na slušné lyžování je sněhu pořád dost. V průměru je ho 35 centimetrů, jedou oba svahy," řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Podprůměrnou víkendovou návštěvnost hlásí také středisko v Koutech na Šumpersku. „Návštěvnost byla poplatná počasí. Každý den to byly řádově stovky otrlých lyžařů. Máme v průměru metr sněhu, sjezdovky jsou v pořádku. Příští týden jsou jarní prázdniny, má se ochladit, takže určitě bychom rádi do konce března lyžovali a pak už pojedeme letní provoz," uvedl za provozovatele areálu Petr Marek.

Podle informací horské služby leží v nejvyšších polohách Jeseníků stále půldruhého metru sněhu. V horách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, což značí mírné riziko pádu lavin. Kvůli nevelké oblevě jsou lavinové svahy vlhké. Jednotlivé vrstvy sněhu jsou podle odborníků relativně stabilní. Intenzivní oteplení, případně déšť, však podle nich může stabilitu jednotlivých vrstev narušit.  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jeseníky, sport, lyžování, počasí, sníh, lavina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.