čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Dokumentární festival Jeden, svět zaměřený na lidská práva, nabídne i koncerty, výstavy a workshopy

Jeden svět je již tradiční festival, který pravidelně navštěvuje více než 2500 lidí z Olomouce a okolí. Letos v Olomouci oslaví dvacet let.

Hlavním tématem je Bezpečná blízkost

Letos proběhne ve dnech od 18. do 23. března. Jeden svět je pořádaný pod záštitou Člověka v tísni. Na diváky čeká osmadvacet dokumentů, které se budou promítat v kině Metropol, Divadle na Cucky a sále Divadla hudby v Muzeu umění.

V letošním roce je hlavním tématem Bezpečná blízkost. Toto téma odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, i když jsou každý jiný, dokáží naslouchat a porozumět. Lidé v dnešní době se často ptají: Jaká je moje identita? Kdo jsem a kam patřím? Jaké jsou v dnešním světě jistoty? Kde se nachází hranice bezpečnosti? Odpověď na tyto otázky není snadná. Společnost se totiž nachází v době klimatických změn a společenské nestability. O to potřebnější je znát vlastní identitu, která nám dodává pocit bezpečí a jistoty.

„Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých medií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast –​ my versus oni. Chceme zjistit co nás od sebe navzájem odlišuje. Najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ řekl ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Dokumenty dají divákům nahlédnout i do pozadí Instagramu

Za zmínku rozhodně stojí snímky jako Bratři OkamuroviRekonstrukce UtøyiNa jejích bedrech nebo #FollowMeRekonstrukce Utøyi nabídne intimní scénický experiment, při kterém se několik přeživších pokusilo zprostředkovat divákům zážitek útoku na norský letní tábor v roce 2011, kde vraždil Breivik. #FollowMe je o reportérovi, který si založí svůj první instagramový účet a chce nasbírat co nejvíce followerů. Záhy se však začne více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhalí dobře fungující systém, který je založený na podvádění. Na jejích bedrech vypráví příběh jezídky Nadji Muradové, která získala Nobelovu cenu míru i Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za boj proti sexuálnímu násilí ve válce.

Festival mohou navštívit i lidé se zdravotním znevýhodněním

Devět dokumentů je doplněno o titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. Do kina mohou přijít i nevidomí a slabozrací, a to díky audiopopisu ve filmu Bratři Okamurovi. Myslí se i na lidi s mentálním postižením, epilepsií či autismem. Ti mohou shlédnout relaxovanou projekci filmu Volání divočiny, kdy se během promítání ztlumí světla, ale nebude úplná tma. Také bude možné se volně pohybovat po sále s občerstvením. Vstupné na projekci vás vyjde na 80 korun, zvýhodněné vstupné je 60 korun, držitelé ZTP zaplatí poloviční cenu vstupenky.

Jedna z projekcí je speciálně zaměřená na seniory. Český film Ještě nekončíme mapuje životy seniorů, kteří se navzdory svému zdravotnímu stavu a věku rozhodli, že své životy naplní různými aktivitami.

Na podrobný program a více informací se podívejte sem.

Návštěvníky čeká bohatý doprovodný program

Na koncert kapely Circus Brothers můžete zajít 19. března od 21:00 do Jazz Tibet Clubu. Toto energické uskupení kombinuje podle svých slov balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house. V jednom z workshopů se můžete naučit základy znakové řeči nebo jak si zaznamenat osobní prožitky s knihami díky projektu Knihář. Přijedou také hosté, a to Hayato Okamura - politik, bratra Tomia Okamury, Anna Bednářová, která je produkční Rádio Wave a Ladislav Kaboš, jenž režíroval film Kapela.

Štítky Jeden svět, lidská práva, festival, filmy, dokument

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.