úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoucký vrchní soud zpřísnil téměř o rok dvěma mužům trest v metanolové kauze

Olomoucký vrchní soud zpřísnil o 11 měsíců na sedm let a devět měsíců trest dvěma mužům v ostravské větvi kauzy metanolu. Jde o distributora otráveného alkoholu Michala Klösela a Martina Svobodu, který smrtící směs distribuoval přes svůj stánek v Havířově. Naopak dalším distributorům, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi, odvolací soud tresty snížil. Obžalovaný Bohumil Malátek a Martin Posládek si odpykají stejné tresty uložené krajským soudem. Jde o poslední hlavní obžalované v této kauze. Na svědomí mají smrt několika lidí.

Podle rozsudku si Klösel objednal 2300 litrů alkoholu obsahující toxický metylakohol u Martina Jirouta, jemuž vrchní soud dříve potvrdil v hlavní větvi kauzy devět let. Šlo o celkem 2300 litrů alkoholu neznámého původu, který se prodával za 50 korun za litr. Klösel poté sjednal jeho prodej obžalovanému Posládkovi, aniž by zjišťoval původ alkoholu. Od Posládka smrtící směs putovala k Martinu Svobodovi, který směs šířil prostřednictvím svého stánku v Havířově. Po požití toxické směsi zemřelo pět osob, uvádí rozsudek.

Posládek alkohol prodal také Václavu Zlámalovi z Havířova. Další obžalovaný Petr Čagan podle obžaloby opatřil dalšímu obžalovanému Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé.

Metanolová kauza je z roku 2012, vyžádala si pět desítek životů, řada lidí už kvůli tomu byla odsouzena.

Autoři | Foto By Fext [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky metanolová kauza, soud, trest

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.