pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Podle ministerstva je Olomouc přátelská k rodinám, dostala za to i cenu

Město Olomouc je vítězem soutěže vyhlášené Ministerstvem práce a sociálních věcí. Získala titul „Obec přátelská rodině 2015“ a s tím spojenou finanční odměnu. Město obdrží 2 miliony, které využije na podporu rodinné politiky.

„Těší nás, že jsme v soutěži uspěli hned napoprvé, svědčí to o dobré připravenosti města i o dlouhodobém zájmu o podporu rodin,“ komentoval ocenění náměstek primátora pro rodinnou politiku Ladislav Šnevajs. „Dotaci 2 miliony korun, která je s výhrou spojena, chceme využít na podporu konkrétních aktivit pro rodiny s dětmi. Chceme zlepšit vybavení koutků pro matky s dětmi v budovách magistrátu nebo také v budově městské knihovny. Pomůžeme vybavit rodinná a mateřská centra a začneme s projektem komunitní školy v ZŠ Olomouci – Řepčíně,“ vypočítává náměstek Šnevajs.

Rodinná politika se řadí k prioritám Olomouce v oblasti sociálních věcí. Město, které pomáhá rodičům při slaďování pracovních a rodinných potřeb, spolupracuje s poskytovateli sociálních služeb, s rodinnými centry a dalšími subjekty, radí rodičům, kde najdou rodinné koutky, kudy vedou bezbariérové trasy nebo kde se konají akce pro děti, lze označit za přátelské k rodinám. Právě to bylo i důvodem, proč se Olomouc přihlásila do soutěže Obec přátelská rodině. „Chci poděkovat všem kolegům z magistrátu i pracovníkům neziskových organizací, kteří nám s přípravou žádosti pomáhali, nebo nás inspirovali tím, co sami dělají,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer.

„Aktuálně chceme zlepšit také informovanost o akcích a místech pro rodiny, zamyslíme se také nad novými trasami po olomouckých památkách, které by nadchly i malé návštěvníky,“ říká náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „V září chceme pozvat u příležitosti zahájení školního roku rodiče i jejich děti na den plný zábavy, soutěží i překvapení, k tématu rodinné politiky se také v září uskuteční odborná konference,“ doplňuje.

Základní soubor opatření Rodinné politiky přijala rada města v dubnu 2014, letos schválila Akční plán rodinné politiky pro rok 2015. Jedním z prvních kroků koncepčního přístupu města je provoz nového webu. Na stránkách http://prorodinu.olomouc.eu lze najít ucelené materiály k rodinné politice města, pozvánky na akce a tipy zaměřené na rodiny s dětmi nebo třeba seznam dětských koutků či veřejných míst přátelských rodině. Důležitou součástí webu je poradna pro řešení životních situací.

Zdroj: olomouc.eu

Zaslouží si podle vás město takovouto cenu?

Celkem hlasovalo8 čtenářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.