pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký majáles bude dvoudenní. Letošním tématem je popkultura

Na popkulturu se letos zaměří olomoucký majáles, který pořádají studenti Univerzity Palackého (UP). Jejich tradiční svátek bude dvoudenní, uskuteční se 6. a 7. května na nádvoří Zbrojnice či v prostorách Konviktu. Nabídne koncerty, divadla, filmy, swingovou tančírnu i sportovní aktivity. Série akcí je pořádána v původním nekomerčním duchu majálesů a je pro návštěvníky zdarma, informoval koordinátor majálesu Ondřej Martínek.

Popkultura kolem nás

Téma letošního ročníku Olomouckého majálesu UP zní Popkultura kolem nás. „Po loňském stém výročí republiky jsme si tentokrát vzali na paškál populární kulturu, která nás nejenže dnes a denně obklopuje, ale především ovlivňuje. Ať již tím, že nás posouvá dál, nebo tím, že nás naopak drží v našich sociálních bublinách," uvedl Martínek. Ve stejném duchu by podle něj měl vypadat i průvod studentů, kteří každoročně v kostýmech míří od Zbrojnice na Horní náměstí. Na ulicích by se tak mohli objevit superhrdinové, hollywoodské hvězdy či pěvecké ikony.

Olomoucký majáles UP vznikl před devíti lety a jeho organizátorem je Univerzita Palackého v Olomouci. Jde o neziskovou akci, za jejíž organizací stojí každoročně desítky studentů z osmi fakult univerzity. Celý program majálesu je zdarma a je určen všem věkovým skupinám.

Koncerty, divadla i vědomostní kvíz

Hlavní program se tentokrát odehraje 7. května na nádvoří univerzitní knihovny Zbrojnice a v jejím okolí. O den dříve však bude devátý ročník majálesu zahájen programem v divadelním šapitó na Konviktu a benefičním dvojkoncertem v Jazz Tibet Clubu. „K vidění a slyšení zde budou jak divadelní představení, oblíbený hospodský kvíz či filmová projekce, tak i doprovodný program v podobě rukodělných workshopů a odpočinkové zóny Zaparkuj," doplnil Martínek.

Zahrají PSH nebo Korben Dallas

Na letošním ročníku majálesu vystoupí umělci napříč všemi žánry. Účast potvrdila například hip hopová kapela PSH, chybět nebudou slovenští rockeři Korben Dallas či dvěma Anděly oceněná kapela The Atavists. Během majálesu se již tradičně představí se svými aktivitami také čtyři desítky studentských a neziskových organizací.

Král majálesu je zatím tajný

Jméno krále majálesu zatím pořadatelé neodtajnili, loni se této role zhostil zpěvák, skladatel a bubeník David Koller. Na trůně olomouckých studentů již seděl například moderátor Marek Eben, hudebník a autor komiksů Jaromír Švejdík či fotograf Jindřich Štreit. V dřívějších dobách se stali králi olomouckého majálesu také Václav Klaus, ale i americký básník Allen Ginsberg.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, zábava, školy, vysoké, majáles, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.