úterý 16. dubna 2024 Irena

Prostějov zruší alej, kterou vysázeli místní. Stromy ustoupí novým bytům

Z Prostějova zmizí javorová alej mezi lesoparkem Hloučela a sídlištěm. Radnice má v plánu stromy přesadit, aby vzniklo místo pro nové bytové domy. Javory zde vysázeli místní v den 90. výročí vzniku Československa. Informovala o tom Česká televize.

Místní nadšenci vysázeli stromy v Prostějově v roce 2008, když si město připomínalo 90. výročí vzniku samostatného Československa. Teď však stromy ustoupí nové výstavbě. Původním plánem radnice bylo stromy dokonce vykácet. Nakonec bylo však rozhodnuto o jejich přesazení, protože proti vykácení se postavili právě ti obyvatelé města, kteří alej vysadili.

Některým Prostějovanům se však nelíbí ani plán přesazení stromů. „Stromy se zarazí v růstu a myslím si, že většina z nich nepřežije. Mají kolem šedesáti centimetrů v obvodu. Některé mají čtyřicet a některé padesát centimetrů v obvodu,“ řekl opoziční zastupitel Prostějova Jan Navrátil (Změna pro Prostějov). Podle ředitele České inspekce životního prostředí v Olomouci Radka Pallóse záleží na tom, jak se stromy podaří přesadit a také na následné péči.

Nová silnice vznikne v místě aleje přesto, že podle Navrátila bylo variant pro umístění příjezdové silnice několik. „Nevím, proč se vybrala zrovna tady tato,“ uvedl. Javory by měly být přesazeny do konce března, investor stromům najde místo v okolí nových bytových domů.

Foto Google Maps

Štítky alej, stromy, výstavba, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.