pátek 29. března 2024 Taťána

Filmaře láká natáčení v Olomouckém kraji čím dál víc. Hejtmanství dalo na projekty více než pět milionů

Především nedotčená jesenická příroda, odlehlé vesnice, ale i historická Olomouc či hrady a zámky se staly kulisami pro natáčení filmů, které vznikaly v Olomouckém kraji.

Příkladem jsou snímky Alois Nebel, Krásno, Díra u Hanušovic či Kvarteto. Do regionu filmaře láká filmová kancelář Jeseníky Film Office, která tyto aktivity od roku 2015 zastřešuje na celém území kraje. Filmařský potencionál si uvědomuje i hejtmanství. Za poslední tři roky investovalo do filmových projektů přes pět milionů korun.

„Olomoucký kraj byl jedním z prvních krajů, který si uvědomil velký potenciál kinematografie v oblasti propagace kraje, a začal tak podporovat kinematografii systémově. V roce 2015 bylo rozhodnuto o zřízení dotačního titulu na podporu kinematografie s alokací jeden milion korun. První žádosti pak byly přijímány a podpořeny v roce 2016," řekl Tomáš Weber z odboru kanceláře hejtmana.

Od roku 2016 dostaly z dotačního titulu kraje na podporu kinematografie peníze třeba filmy Kvarteto, Marie Terezie, Poslední útěk Jeronýma Pražského, televizní dokument Barokní velmož Lichtenstein - Castelcorna či film Případ mrtvého nebožtíka. Z dalších dotačních prostředků podpořil kraj například film Miluji tě modře, ale i dokumentární snímky, filmové festivaly či workshopy.

Z regionálního filmového fondu mohou získat filmaři a produkční firmy peníze například na dopravu, ubytování, pronájem prostor či různé služby, které souvisí s natáčením. Kraj si od toho slibuje propagaci regionu. „Filmový turismus, tedy cesty do míst, kde se natáčely populární filmy a televizní seriály, se v posledních letech stává oblíbeným a přivádí do regionu nové návštěvníky," uvedl Weber. Filmoví turisté mohou při svých cestách krajem využít i publikaci Filmový průvodce. Po stopách hrdinů se mohou lidé v kraji vydat i díky různým mobilním aplikacím.

Peníze přinášejí i samotní filmaři, jejichž štáby v regionu utratí peníze za ubytování či služby. Například v roce 2012 spočítali zástupci tamního sdružení cestovního ruchu, že producenti komedie Krásno utratili u šumperských firem 1,4 milionu korun za ubytování, catering, ostrahu a pomocné i odborné práce. Dalších 150 tisíc korun inkasovali za film šumperští komparzisté. Přínos pocítilo díky vysoké návštěvnosti filmu i tamní kino.    

Filmaře v regionu již řadu let podporuje filmová kancelář Jeseníky Film Office, která je součástí organizace Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu. Založena byla již v roce 2004 a jako první filmová kancelář v Česku získala v roce 2014 titul Film Friendly za vstřícný přístup k filmařům. Jejími partnery jsou členové sdružení, mezi které patří bezmála stovka subjektů z veřejné správy i soukromého či neziskového sektoru.

Cílem kanceláře je propagovat region prostřednictvím filmu, asistovat produkcím při hledání vhodných lokací pro natáčení v regionu a starat se také o podmínky filmařů. Podle jejího ředitele Tomáše Raka je kancelář prostředníkem mezi filmovými profesionály a regionem, který reprezentuje.

Letos bude kancelář filmaře podporovat například při natáčení pohádky Zakletá princezna v režii Petra Kubíka, filmaři by se měli například objevit na hradě Bouzově či Šternberku. Filmová kancelář v minulých letech stála například také u natáčení filmů Alois Nebel, Krásno, Díra u Hanušovic, 7 dní hříchu či Bathory, ale i u řady dokumentárních filmů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky filmaři, kultura, film, natáčení, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.