čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: Ve Veletržním paláci se konala debata o SEFO. Řediteli Muzea umění bylo na konci debaty zabráněno vystoupit

V pondělí 18. března se konala ve Veletržním paláci v Praze odborná debata na téma Středoevropského fóra, projektu olomouckého Muzea umění. Ač se téma bezprostředně muzea týká, na debatu podle tiskového mluvčího Tomáše Kasala žádná pozvánka nedorazila, řediteli muzea navíc bylo v závěru debaty zabráněno vystoupit.

Pozvaní odborníci se vyjadřovali ke dvěma možnostem: zda pokračovat v projektu Středoevropského fóra podle stávajícího návrhu architekta Jana Šépky, nebo uskutečnit architektonickou soutěž na podobu SEFO, jak požaduje ministr kultury Antonín Staněk. Měl to být začátek veřejné diskuse nejen o tomto tématu, ale i o soutěžení architektonických návrhů obecně.

„Ministerstvo na rozdíl od Muzea umění volí jako formu komunikace dialog a možnost názorové výměny. Chce znát nestranný a odbroný názor jednotlivých autorit stran architektů, teoretiků, právníků a šéfů jiných institucí. Pan ředitel Soukup není nestranný a zvolil útočnou formu komunikace ke svému partnerovi," řekl ministr kultury Antonín Staněk.

„Mrzí nás, že nikdo z vedení Muzea umění Olomouc na tuto debatu neobdržel pozvánku, přestože Středoevropské fórum je projektem Muzea umění Olomouc. V závěru diskuse požádal o slovo ředitel Muzea umění Michal Soukup, který byl v publiku, ale příležitost k vyjádření nedostal," řekl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

To, že zástupci Muzea umění nedostali pozvánku, i ve středu 20. března ministr kultury Antonín Staněk komentuje: „K debatě byl od počátku pozván pan architekt Šépka a následně i bývalý ředitel Zatloukal, stejně jako současný ředitel Soukup. Pan Zatloukal pozvání přijal, stejně jako pan architekt Šépka, pan ředitel Soukup na pozvání nereagoval. Vynucovat si po skončení debaty konečně slovo po moderátorovi a teatrální odchod ze sálu pana ředitele svědčí naopak o tom, že Muzeum umění nechce vést žádný dialog, chce vyvolat dojem hysterie a svévůle ministerstva, namísto racionální diskuze bez pádných argumentů," dodal Staněk.

K pondělní debatě se vyjádřil za Radu galerií ČR i její předseda Jiří Jůza: „Organizace této panelové diskuze byla realizována v krátkém termínu a neočekávaně. Za velmi překvapivé hodnotíme výběr diskutujících a z našeho pohledu je však neakceptovatelné, že se diskuse nemohl zúčastnit zástupce Muzea umění v Olomouci a nebylo mu umožněno prezentovat stanovisko instituce. Tento přístup je v rozporu s vyjádřením ministra kultury Antonína Staňka, kterým vyzval k debatě o situaci kolem Středoevropského fóra Olomouc. V mnohých aspektech byly patrné manipulativní tendence, které zavdávají pocitům cílené účelovosti celé akce zaměřené proti samotné instituci," sdělil mimo jiné v několikaodstavcovém vyjádření Jůza.

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky SEFO, Muzeum umění, ředitel, Antonín Staněk, debata, Ministerstvo kultury

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.