čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vlnu a přízi na pletené chobotničky pro děti sbírá Nemocnice Přerov. Pomocnou ruku může podat kdokoliv

Na první pohled obyčejná hračka, ve skutečnosti velký pomocník v oblasti léčby a zlepšování fyzického i psychického stavu. O čem je řeč?

O háčkovaných chobotničkách, které podle zjištění zdravotníků pozitivně ovlivňují zdravotní stav zejména nedonošených dětí. Právě chobotničky s chapadly totiž čerstvě narozeným dětem svým tvarem připomínají matčinu dělohu, což je uklidňuje a zlepšuje jejich prospívání. Pozitivní vliv těchto hraček nyní potvrzují i zdravotníci Nemocnice Přerov, kteří chobotničky předčasně narozeným dětem také poskytují.

Nemocnice Přerov chobotničky začala dětem nabízet již v listopadu loňského roku. Od té doby dostalo svou chobotničku 226 novorozenců, a to nejen do inkubátorů. Chobotnička je pro ně přitom nejen terapeutickou pomůckou, ale také hezkým dárkem a první hračkou, kterou si odnášejí domů z porodnice. Na tvorbě chobotniček se přitom může podílet každý.

Filosofie vkládání chobotniček do postýlek a inkubátorů nedonošených dětí přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. Hebkost hračky dětem připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí.

„Před vchod do porodnice v druhém patře jsme postavili starý, vyřazený inkubátor, do kterého dobrovolníci mohou dávat klubíčka vlny, anebo třeba už i hotové, upletené chobotničky. Inkubátor je přístupný denně od 6 do 18 hodin,“ řekla Eva Hradilová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Přerov. Hotové chobotničky přitom putují k dětským pacientům nemocnice, klubíčka zase k dobrovolníkům, kteří se do pletení zapojují.

Při sběru bavlnek či při výrobě chobotniček může pomocnou ruku podat kdokoliv. S ohledem na vysokou poptávku po hračkách Nemocnice Přerov uvítá nejen šikovné ruce, ale i materiál.

Tisková zpráva

Štítky sbírka, nemocnice, děti, zdravotnictví, vlna, příze, chobotničky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.