úterý 16. dubna 2024 Irena

Velká sláva! V olomoucké Zoo se narodila po 32 letech tygří mláďata

V Zoo Olomouc mají v posledních dnech opravdový důvod k oslavě. Po 32 letech se jim narodila dvojčata tygra ussurijského. Matka malých tygrů napřed vůbec chovatelům nechtěla dvojčata ukázat, ke kontrole jejich zdravotního stavu je pustila až po třech dnech.

Po třech dnech, kdy tygří matka úzkostlivě své dvě ratolesti schovávala před očima nejen kamer a fotoaparátů, ale také samotných vychovatelů, na chvíli opustila prostor, a tak mohli pracovníci Zoo rychle pořídit pár nepříliš kvalitních fotografií.

Tygry ussurijské chová olomoucká Zoo od roku 1976, kdy z Hradce Králové převezli samici Sumbu a po chvíli i cirkusového samce Aldana. Ve třech vrzích přinesli olomoucké Zoo už pět mláďat. Od roku 1983 už ale další potomci nepřicházeli.

Až  v roce 2012 přivezli do olomoucké Zoo napůl divokou samici Betty, které našli "partnera na míru" až v Maďarsku, odkud dovezli osmnáctiměsíčního samce Amura. Betty v těchto dnech přivedla na svět malá dvojčata, která ještě nemají jména.

Ve volné přírodě se počet tygrů ussurijských odhaduje na necelý půltisíc, ve světových Zoo jich žije nejméně dvakrát tolik.
 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.