pátek 29. března 2024 Taťána

Čápi přilétají na Moravu. V Krčmani však své hnízdo pravděpodobně opět nenajdou

Koncem března se na střední Moravě objevují první čápi bílí. Letos přiletěl jako první čáp do Dřevohostic, a to již 3. března. Druhý čáp se objevil 20. března v Holešově a třetí 22. března v Břestu. Následoval 23. března Velký Újezd a Blatec.

Do sledování příletu čápů bílých se muže zapojit i veřejnost a to webu ČSO zde. Ornitologové uvítají informace nejen o příletu prvního čápa na hnízdo, ale i kdy přiletěl druhý z páru. Kdy zasedli na hnízdo a později i kolik měli mláďat.

Ve většině obcí jsou čápi vyhlíženi a vítáni jako poslové jara. Lidé jim budují hnízdní podložky a doufají, že se jim opět vrátí z daleké cesty. Je však i obec, kde jim hnízdo shazovali a čápi tam své hnízdo nejspíš nenajdou ani letos.

V obci Krčmaň hnízdili čápi na komíně sokolovny několik let i přesto, že jim obec hnízdo odstraňovala. V roce 2017 si obec vyřídila výjimku na přemístění hnízda na náhradní hnízdní podložku a pan starosta slíbil na společném jednání zastupitelů obce a členů Moravského ornitologického spolku, že na jaře roku 2018 budou mít čápi hnízdo připravené k zahnízdění. To však nesplnil a čápi přiletěli a nezahnízdili. I přesto, že uběhl další rok, tak náhradní hnízdní podložka nestojí.

Naopak pozitivním příkladem jim může být přístup soukromého investora, který koupil objekt starého pivovaru v Holešově i s hnízdem čápů na komíně. Ten loni po vyhnízdění a po odletu čápů, hnízdo sundal, komín opravil a nyní opět hnízdo vrátil na opravený komín. A to jeden den před tím než se tam čápi vrátili z Afriky.

Tisková zpráva | Foto Zdeněk Němeček

Štítky čápi, ptáci, Morava, jaro, ornitolog, hnízdo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.