pátek 29. března 2024 Taťána

Všechny problémy okolo SEFO jsou řešitelné bez personálních změn, říká senátor Lumír Kantor

Senátor a primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci Lumír Kantor se, vedle jiných osobností, vyjádřil k aktuální situaci okolo SEFO. „Současná situace působí dojmem, že je pečlivě přichystána," uvádí mimo jiné ve svém prohlášení, které vyvěšil na sociální sítě.

„V posledních týdnech mne velmi znepokojuje situace mezi Ministerstvem kultury České republiky a Muzeem umění Olomouc," začíná svoje prohlášení senátor.

Vyjádření Lumíra Kantora v plném znění najdete zde.

Podle něj ho nejvíce znepokojuje fakt, že ministr kultury Antonín Staněk s vysokou pravděpodobností provede personální změny ve vedení muzea. „Současná situace působí dojmem, že je přichystána. Na začátku nebylo pochybení a pak personální důsledky, jako v normálních poměrech. Ale pravěpodobně se tu děje to, čeho je plná politka našich posledních desetiletí. První vznikne plán na odstranění z fuknce, pak se teprve hledají důvody," říká Lumír Kantor.

Kantor také upozorňuje na to, že ředitel Muzea umění Soukup je v muzeu od okamžiku "početí" SEFO. To bylo na programu od roku 2009, prošlo bez problémů vysvětlováním a prověrkami sedmi ministrů. Osmý ministr kultury, Staněk, však po několika měsících ve fuknci změnil plány. „Shodou okolností ministr ze stejného města, ve kterém se SEFO mělo stavět," dodává.

Na závěr svého prohlášení Kantor vyjádřil spokojenost s tím, jak umí Muzeum umění zacházet s dotacemi a také oceňuje dramaturgii a úroveň výstav muzea.

„Domnívám se, že všechny současné problémy, které má ministr kultury s ředitelem Muzea umění, jsou řešitelné bez personálních změn. Ředitel Soukup pro Olomouc vykonal mnoho dobrého," napsal závěrem Lumír Kantor.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Lumír Kantor, senátor, SEFO, Muzeum umění, Ministerstvo kultury, Staněk, Soukup

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.