čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Za pokus o vraždu manželského páru si muž odpyká dvacet let za mřížemi

Za pokus o vraždu manželského páru v Petřvaldu na Karvinsku si sedmačtyřicetiletý Maroš Gajdošík ze Slovenska definitivně odpyká 20 let ve vězení.

Trest na samé horní hranici trestní sazby, který mu uložil ostravský krajský soud, mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl tak Gajdošíkovo odvolání. Podle rozsudku Gajdošík po svých sousedech střílel, muže přitom čtyřikrát zasáhl a vážně zranil. Útočník se nakonec před policisty střelil do hlavy. Zranění přežil, zůstal však slepý.

Muži hrozilo 15 až 20 let nebo výjimečný trest. „Dílem náhody nedošlo k vraždě ani jedné, ale náhoda nebyla závislá na obžalovaném. Navíc tady máme další čtyři trestné činy. Trest na horní hranici trestní sazby je zcela odpovídajícím trestem za toto jednání," uvedl předseda senátu Jaroslav Zbožínek. Podotkl, že soudci chápou, že se sám obžalovaný potrestal, poukázali však na závažnost jeho jednání.

Incident se odehrál v dubnu 2017. Podle rozsudku Gajdošík, obchodník s použitými autobateriemi, útok naplánoval a část dne číhal na vhodný okamžik. Střílet začal v okamžiku, kdy sousedé nasedli do auta. Přes čelní sklo zasáhl muže do hrudníku, poté zamířil na hlavu jeho ženy, ale v nelegálně držené zbrani se mu vzpříčil náboj. Sousedé poté z auta vystoupili a utíkali pryč.

Gajdošíkovi se však podařilo zbraň zprovoznit a na prchající pár pětkrát vystřelil. Muže ještě třikrát zasáhl. Způsobil mu poranění srdce i plic. Podle žalobce zraněný přežil jen shodou okolností a díky včasné pomoci a výkonu lékařů na operačním sále. Podle obžaloby pak Gajdošík polil benzinem jejich auto a zapálil vchodové dveře jejich domu, škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun. V okamžiku, kdy se k místu blížila policie, otočil zbraň proti sobě a střelil se do hlavy. Motivem činu byly vyhrocené sousedské vztahy. Podle Gajdošíka po něm sousedé chtěli peníze.

Postřelený však popsal, že s útočníkem měli problémy od počátku, když si v jejich sousedství postavil načerno svou rezidenci. Podle obhájce nechtěl obžalovaný ublížit sousedce, nemůže být tak souzen za pokus o vícečetnou vraždu. „Byl jsem vynikající střelec, střílel jsem lépe než sniper. Pokud bych ji chtěl zasáhnout, tak ji trefím," uvedl muž.

Soudu popsal, že byl pod tlakem a v dlouhodobém afektu, protože jej prý soused neustále udával. Postavil si prý vedle nich rezidenci za 50 milionů korun bez stavebního povolení, ale vše chtěl zlegalizovat. Podle žalobce Jaroslava Kouřila je však i z kamerových záznamů zřejmé, že mířil také na hlavu poškozené. „Jen shodou šťastných náhod se mu to nepodařilo," uvedl žalobce. „Byl to pokus o popravu dvou lidí. Dvacetiletý trest je zcela adekvátní," doplnil žalobce.

Soud Gajdošíka poslal do vězení za pět trestných činů. Kromě pokusu vraždy je to nedovolené ozbrojování, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a výtržnictví. Po vykonání trestu bude muž na základě rozsudku vyhoštěn z České republiky. Podle rozsudku musí navíc vyplatit poškozeným jako odškodné dohromady přes milion korun, další víc než milion musí vyplatit pojišťovnám.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, pokus, vražda, pár, manželé, trest, krimi, rozsudek, vězení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.