pátek 26. dubna 2024 Oto

Ponožkový den pomohl. Děti s Downovým syndromem získají více než sedmdesát tisíc

Jedno z olomouckých obchodních center se přidalo ke světovému dni Downova syndromu s výzvou, kterou zveřejnilo na svých sociálních sítích.

Za fotografii s každou ponožkou jinou s označením #ponozkyochana přispělo 100 korun. Výzva měla neuvěřitelný ohlas, protože díky všem nasdíleným ponožkám obdrží Středisko rané péče SPRP, pobočka Olomouc, částku ve výši 70 100 korun.

„Nabídku ze strany obchodního centra jsme rádi využili. Jsme mile překvapeni, kolik lidí se do této kampaně zapojilo. Výtěžek použijeme na zakoupení speciálních hraček a pomůcek pro stimulaci a podporu těmto dětem hned po narození,“ říká Pavla Matyášová, vedoucí pracoviště.

Pracoviště Společnosti pro ranou péči je jedinou organizací v olomouckém regionu, která se stará o děti a rodiče po narození s touto diagnózou. Provází rodiny v obtížné životní situaci a usiluje o to, aby mohly vychovávat dítě v jeho přirozeném domácím prostředí.

Světový den Downova syndromu je připsán na 21. března. Datum je vybráno symbolicky, neboť Downův syndrom je způsoben ztrojením právě jedenadvacátého chromozomu. Symbolem tohoto dne jsou barevné ponožky. Ty svým tvarem připomínají tvar chromozomů, proto se tomuto dni přezdívá „ponožkový den“.

„Díky Středisku rané péče jsem poznala několik fajn lidiček a úžasných dětí a to byl začátek k tomu, abych pochopila, že moje dcera s Downovým syndromem je úžasná a dokonalá bytost a já jsem na ni opravdu pyšná a šťastná, že ji mám. Vlastně nejenom já, ale celá naše rodina i přátelé,“ svěřila se Lucie Kočová, maminka Barunky.

„Máme obrovskou radost, že se nám díky všem zapojeným podařilo dostat na částku, která je takto vysoká a poslouží dětem, které se narodily s touto diagnózou. Každý by měl možnost zapojit se do společnosti co nejdříve. Jsme šťastní, že touto pomocí jsme schopni alespoň částečně něčí snahu o kousek zlepšit. Právě tohle byl hlavní důvod, proč jsme se do výzvy zapojili a děkujeme tímto ještě jednou našim zákazníkům i všem, kteří si udělali čas na fotku a sdíleli ji,“ říká Zuzana Lenhartová, manažerka OC HANÁ.

Tisková zpráva

Štítky ponožky, Downův syndrom, den, peníze, pomoc, výzva, raná péče

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.