středa 24. dubna 2024 Jiří

Nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji je Prostějov. Olomouc je druhá

Nejlepší podmínky podnikatelům v Olomouckém kraji nabízí Prostějov. Následuje Olomouc a poté Hranice na Přerovsku. Vyplývá to z výsledků letošního výzkumu Město pro byznys, které dnes organizátoři ze společnosti Communa zveřejnili v Olomouci. Loni byl nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji také Prostějov.

Podle mluvčího výzkumu Davida Pavláta odborníci na Prostějovu ocenili vysoký podíl právnických osob i malých a středních firem. Prostějov si dobře vedl také v oblasti elektronické komunikace a kvality webových stránek z pohledu podnikatele.

„Podmínky pro podnikatele jsou v Prostějově na vysoké úrovni dlouhodobě. My samozřejmě podporujeme lokální podnikání, v tom se snažíme jako magistrát vycházet vstříc, ať už se to týká informací, podpory samotné nebo například pronájmu některých prostor," komentoval dnes výsledky výzkumu prostějovský primátor František Jura (ANO).

Připomněl, že radnice pracuje na zprovoznění další průmyslové zóny, která tentokrát bude mít menší rozlohu než ty předchozí. „Mohla by být zajímavá jak pro naše podnikatele, tak i pro občany z hlediska nabídky nových pracovních míst," dodal Jura.

Druhá Olomouc porotu zaujala nízkou nezaměstnaností, nejvyšším přírůstkem obyvatel v Olomouckém kraji, vysokým počtem studentů a učňů i nejvyšším podílem výdajů na veřejnou dopravu v kraji.

Na třetím místě skončily Hranice, které podle výsledků výzkumu mají nejnižší dluhovou sužbu a naopak vysokou likviditu. Oceněna byla i dobrá dopravní obslužnost a nízká cena stavebních pozemků v Hranicích.

Do výzkumu je automaticky zařazeno všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Prahy. Hodnocení se dělí do dvou hlavních kategorií - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Komise hodnotí například webové stránky či komunikaci radnice na základě fiktivních dotazů. Mezi 23 kritérii jsou ale i taková, která města příliš ovlivnit nemůžou, třeba vzdálenost k dálniční síti.

Autoři | Foto Facebook Město Prostějov

Štítky ČR, hospodářství, správa, obce, ocenění, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.