pátek 29. března 2024 Taťána

Centrum Hranic zdobí Kraslicovník. Na netradičním stromě visí přes čtyři tisíce kraslic

Centrum Hranic na Přerovsku zdobí od tohoto týdne netradiční strom Kraslicovník. Jeho větve obsypalo více než 4000 kraslic, které vytvořili a dodali ve veřejné sbírce žáci z místních škol a školek, ale i jednotlivci či různé organizace. Loňský rekord lidé překonali o více než 200 kraslic.

Strom připomínající obyvatelům města nadcházející velikonoční svátky bude hranické náměstí zdobit do konce dubna, řekla vedoucí Městských kulturních zařízení Hranice Naďa Jandová. Strom před nadcházejícími Velikonocemi na náměstí "vyrostl" letos počtvrté.
Strom, který kraslice zdobí, pochází ze Stříteže nad Ludinou. Kraslic je tam dohromady 4040 kusů, loni jich bylo 3800. Jde tak o dosavadní rekord," uvedla Jandová.

Část kraslic zůstala z předcházejících ročníků akce, nové ozdoby doplnily školy a školky z celého města. V Hranicích se kvůli netradičnímu stromu konaly i výtvarné díly, lidé ve městě podle Jandové již touto tradicí žijí. „Je skvělé, že se do toho lidé takto zapojují. Těší nás navíc, že Kraslicovník odolává vandalismu. Škody jsou pouze tehdy, když například vajíčka v silném větru popadají," podotkla Jandová.

Meze ve fantazii pořadatelé lidem nekladou. Strom zdobí nejen klasická vyfouklá vajíčka, ale i plastové či dřevěné kraslice zdobené různými technikami. V předchozích ročnících se objevily například černobílé kraslice ve skandinávském stylu, které vytvořili studenti hranického gymnázia. Nechybějí vejce oplétaná, drátkovaná či různě malovaná. Zdobení stromu zabralo pořadatelům akce několik hodin. Letos se o to postaraly tři pracovnice hranických městských kulturních zařízení, které pracovaly na dvou vysokozdvižných plošinách. Zdobení dokončily ve čtvrtek.

Na kmenu stromu jsou barevné pentle, které mají asociovat pomlázku. Blížící se Velikonoce připomínají netradičním způsobem v kraji i jiná místa. Například v Přerově se již počtvrté obléknou do velikonočních barev autobusové zastávky. Nápad se před pěti lety zrodil v hlavě místní fotografky Zuzany Štolcové, řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Desítka autobusových přístřešků bude v jarních barvách od 10. do 28. dubna. Ozdobena bude také lípa v zámeckém příkopu před přerovskou galerií. Loni na ni lidé navěšeli 200 kraslic.

Autoři | Foto Pavel Jakubka

Štítky Velikonoce, kraslice, strom, Hranice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.