pátek 29. března 2024 Taťána

Litovel bude hubit komáří larvy postřikem. Město se bojí kalamity

Přemnožení komárů v okolních lužních lesích se s příchodem jara obává radnice v Litovli na Olomoucku. U specializované firmy už kvůli tomu objednala preventivní postřik hubící početnou populaci larev komárů v lesních lagunách. Postřik by měl být proveden příští týden, řekl starosta Litovle Viktor Kohout.

V lagunách v lužních lesích obklopujících Litovel je podle Kohouta po zimě více vody než bývá obvykle, což s příchodem jara zvýšilo riziko vzniku komáří kalamity. „Larev komárů je v lagunách letos mnohonásobně více než v minulých letech," uvedl Kohout.

Zástupci Litovle proto jednali o dalším postupu s okolními obcemi, správou CHKO Litovelského Pomoraví a hygieniky. Obcím byla doporučena aplikace speciálního postřiku, který by měl komáří larvy zahubit a je šetrný k ostatním živočichům. Správa CHKO poté dala samosprávám v okolí Litovle do roku 2020 výjimku, díky které budou moci tímto způsobem populaci komářích larev v lužních lesích preventivně snížit.

„Chceme řešit hlavně laguny, které jsou blízko obydlí. Jedná se o lužní lesy kolem Litovle ze strany Nových Zámků a Mladče a potom ze strany bývalé lesní školky," podotkl Kohout.

Litovel kvůli opakujícím se komářím kalamitám, které sužovaly místní obyvatele, před časem spojila síly s okolními obcemi. Ve společném fondu na boj s přemnoženými komáry mají samosprávy více než 700 tisíc korun. Letošní postřik by měl stát několik desítek tisíc korun.

Obce v okolí lužních lesů mají podle starosty vyškoleného pracovníka, který bude postřik připravovat a poté jej aplikuje na hladinu lagun. Litovel si najala specializovanou firmu. „Roztok má zahubit komáří larvy. Například vážkám by ale uškodit neměl," podotkl starosta.

Komáří kalamity jsou v lužních lesích poměrně časté. „Před pěti roky se tady kvůli komárům nedalo na jaře a v létě ani sedět venku," uvedl Kohout. Nejhorší situace podle něj byla v okrajových částech Litovle, které sousedí s lesy.

Preventivní zásah proti larvám v lagunách má na jaře snížit počet komárů, kteří podle starosty mohou způsobit problémy alergickým dětem či přenášet různé nemoci. Dříve se přemnožení komáři hubili pomocí speciálního postřiku přímo v ulicích měst a obcí, tento postup byl ale už zakázán.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, komáři, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.