sobota 20. dubna 2024 Marcela

O velitelský kryt z dob studené války v Bezručových sadech je velký zájem

Olomoucká městská rada reagovala na zájem ze strany turistů a různých spolků. Mají zájem o návštěvu či pronájem krytu civilní obrany v Bezručových sadech.

„V posledních letech se na informační centrum Olomouc stále častěji obracejí různé spolky, zájmové organizace či pořadatelé kulturních akcí se žádostí o výpůjčku objektu. Vzhledem k tomu, že žádostí přibývá, je potřeba režim výpůjček upravit a dát mu jasnější pravidla,“ vysvětlila náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Kryt, který má vchod poblíž Michalských schodů v Bezručových sadech, byl otevřen jen příležitostně při prohlídkách během sezony, a to každou sobotu nebo při zvláštních příležitostech. Stále více zájemců si ho však chce vypůjčit celý. Jen během minulého roku byl tento objekt propůjčen šestačtyřiceti zájemcům.

Informační centrum tedy připravilo jednotný formulář žádostí o smlouvu na výpůjčku a nájem podzemních prostor. „Velmi vítám, že se podařilo stanovit jednotná pravidla, protože zájemců o pořádání různých kulturních akcí v krytu civilní obrany je opravdu stále více,“ řekl náměstěk Pavel Hekela.

Kryt civilní obrany byl vybudován po 2. světové válce jako velitelství Civilní obrany okresu Olomouc, pro krizové situace. Například při hrozbě úderu zbraněmi hromadného ničení, tedy zbraněmi chemickými, biologickými nebo jadernými. Výstavba proběhla v letech 1953 – 1957. Kryt je budován do městských hradeb a skály, na níž hradby stojí. Kryt má dvě patra a celkem třicet devět místností. Byl určen pro pětaosmdesát osob Štábu civilní obrany, kteří by se do něj přesunuli v případě mezinárodního hrozícího konfliktu. V užívání Informačního centra Olomouc byl předán v roce 2008.

Štítky civilní obrana, kryt, zájem, podzemí

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.