čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Šumperské muzeum chystá výstavu s názvem Příběhy apoštolů a evangelistů

Příběhy apoštolů a evangelistů – to je název nové výstavy šumperského muzea, která bude během letošních velikonočních svátků vyprávět legendární životy autorů evangelií a nejbližších Kristových učedníků, a to prostřednictvím cenné pozdně barokní sochařské kolekce, jež byla vytvořena v druhé polovině 18. století pro králický kostel sv. Michaela Archanděla.

Jak bývají tito muži vyobrazováni ve výtvarném umění? Podle jakých atributů je lze rozlišit? Na tyto i další otázky výstava odpoví. Rozsáhlá sestava polychromovaných dřevěných skulptur v životní velikosti je ojedinělým sochařským dokladem zachycujícím jednotlivé postavy apoštolů i evangelistů na našem území.

V průběhu 20. století se valná část souboru stala součástí sbírkového fondu dnešního Vlastivědného muzea v Šumperku a Městského muzea v Králíkách. Díky navázané spolupráci bude možné spatřit soubor soch na krátký čas opět kompletní. Citlivě bude doplněn dalšími uměleckými díly věnujícími se tomuto námětu.

Konkrétně budou představeni apoštolové sv. Petr, sv. Ondřej, sv. Jakub Větší, apoštol a evangelista sv. Jan Evangelista, apoštolové sv. Filip, sv. Bartoloměj, sv. Tomáš, apoštol a evangelista sv. Matouš, apoštolové sv. Jakub Menší, sv. Juda Tadeáš, sv. Šimon Kananejský, Jidáš Iškariotský i sv. Matěj, který po Jidášově zradě doplnil počet Dvanácti. Součástí sochařské kolekce je rovněž sv. Pavel, který bývá k apoštolům přiřazován, i zbývající dva evangelisté sv. Marek a sv. Lukáš. 

Vernisáž se bude konat 11. dubna v 17:00 ve Vlastivědném muzeu Šumperk. Výstava potrvá do 16. června 2019. Komentovaná prohlídka pro veřejnost proběhne 23. dubna od 16:15 do 16:45.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky muzeum, apoštolové, kultura, sochy, Velikonoce, víra

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.