středa 24. dubna 2024 Jiří

Zítra startuje rozhlasový festival Prix Bohemia Radio. Nabídne debaty, workshopy i divadelní představení

O kategorii zaměřenou na multimédia bude letos rozšířen 35. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, na který se začátkem dubna do Olomouce sjedou odborníci z Česka i zahraničí. Festival bude v pondělí 1. dubna slavnostně zahájen v Moravské divadle Olomouc a potrvá do čtvrtka 4. dubna.

Většina programu bude přístupná veřejnosti. Novinářům to dnes řekl ředitel Prix Bohemia Radio Josef Podstata. Rozšíření soutěžních kategorií o multimédia Podstata zdůvodnil tím, že v době rozmachu internetu si už ani rozhlas nevystačí pouze se zvukem. Často je třeba doplnit jej například o videozáznamy, fotografie či různé vizualizace.

Nová festivalová kategorie zacílená na multimédia by podle Podstaty měla představit nejzajímavější zahraniční i české projekty, které
ukážou nový přístup k poslechu zvukového obsahu. Příští pondělí budou v Olomouci uvedeny finálové pořady dokumentární sekce
a v úterý díla mezinárodní kategorie zaměřené na reportáže. Středa bude patřit dramatickým pořadům a ve čtvrtek přijdou na řadu multimédia.
 

Program najdete zde.

„Hlavním posláním festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby zůstává především přiblížení tradičního rozhlasového média široké veřejnosti jako řemesla, které elegantně snoubí dlouholetou tradici s nejmodernějšími technologiemi," uvedl Podstata. Součástí festivalu je i doprovodný program. Například v úterý bude v Uměleckém centru UP veřejná debata Kam s nimi, jejímž hlavním tématem budou vulgarismy ve vysílání.

Večer pak v Moravském divadle Olomouc vystoupí Dejvické divadlo s představením Dabing street. Na pondělním slavnostním zahájení festivalu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral uvede do Síně slávy významnou rozhlasovou osobnost. Ve čtvrtek pak budou v každé soutěžní kategorii vyhlášeny tři vítězné příspěvky a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Festival Prix Bohemia Radio se v roce 2016 po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze přesunul do Olomouce. Zatímco v roce 2016 byl festival uspořádán na podzim, tak o rok později už organizátoři zvolili jarní termín a u něj už zůstali. Akce tak může lépe odrážet rozhlasovou tvorbu za uplynulý kalendářní rok. Čestnou prezidentkou festivalu je herečka Hana Maciuchová.

Autoři | Foto Tomáš Holešovský

Štítky festival, kultura, radio, Prix Bohemia Radio, Český rozhlas, Maciuchová, divadlo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.