pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouci budou lidé dnem i nocí číst z Bible. Sedmý ročník Paschalie Olomucensie nabídne film, výstavu a koncerty

Až do 12. května probíhá v Olomouci sedmý ročník Paschalie Olomucensie. Vlajkovou lodí projektu je unikátní čtyřiadvacetihodinové čtení z Bible v prostorách kaple sv. Jeronýma na olomoucké radnici. K dalším akcím patří koncerty, filmové promítání nebo výstava.

Texty, na kterých vyrostla kultura Evropy, se budou číst od pondělí 15. dubna od 17 hodin do úterý 16. dubna 17 hodin v kapli sv. Jeronýma v prostorách olomoucké radnice. Do čtení se může zapojit každý zájemce, který se přihlásí na webových stránkách projektu. A nemusí jen aktivně číst, ale i kdykoliv v průběhu 24 hodin přijít a čtené texty si poslechnout. Do čtení se pravidelně zapojují nejen představitelé politického, akademického a společenského života, ale i sportovci, studenti, zástupci občanských iniciativ, národnostních menšin a řada dalších. Čtení probíhá také v cizích jazycích, například v angličtině, němčině nebo španělštině.

Celodenní a celonoční čtení má své počátky v Římě. V Olomouci se ho každoročně účastní stovky lidí dobré vůle. Přijďte i vy do kaple sv. Jeronýma a čtěte s námi, nebo jen naslouchejte a dovolte tak Božímu slovu, aby k vám promluvilo,“ zve za organizátory Josef Kořenek. Olomoucké čtení Bible pořádají České katolické biblické dílo, Římskokatolická farnost sv. Mořice a Dcery sv. Pavla (paulínky).

Výstava připomíná odstrašující Babický případ z 50. let

Až do 30. dubna (denně od 9 do 17 hodin) je v Křížové chodbě kostela sv. Michala k vidění výstava Případ Babice, která připomíná jednak známý vykonstruovaný politický proces z 50. let, jednak dva kněží odsouzené k smrti. P. Jan Bula a P. Jan Drbola byli v roce 1951 odsouzeni v inscenovaných soudních procesech a posléze popraveni. Stali se obětí komunistického režimu, kterému šlo o kriminalizaci kněží a diskreditaci celé katolické církve.

Na Velký pátek do kina

Na Velký pátek 19. dubna se od 17 hodin uskuteční v kině Metropol promítání filmu Maří Magdalena. Film je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává do Jeruzaléma, k osudovým událostem, které jsou základním kamenem naší civilizace.

Hudební zážitky

Ani letos nebudou v rámci programu chybět koncerty konané v prostorách nejkrásnějších olomouckých kostelů. Prvním z nich bude 29. dubna vystoupení známé folkové skupiny Spirituál kvintet v kostele Panny Marie Sněžné. 12. května pak rozezní chrám sv. Mořice varhany v podání Karla Martínka a Akademického sboru Žerotín.

Rok plný výročí

Sedmý ročník Paschalie Olomucensie připomíná hned tři významná výročí. V roce 2019 uplyne 1150 let od smrti sv. Cyrila a současně jmenování prvního moravského arcibiskupa sv. Metoděje. U dalšího jeho nástupce, arcibiskupa Jana Rudolfa Habsbursko-Lotrinského, který zásadním způsobem ovlivnil naše město a region, si připomeneme 200 let od jeho jmenování. A v neposlední řadě nejmladší výročí – přesně před 30 lety došlo ke svatořečení Anežky České, které stálo na počátku zásadní změny v naší společnosti.

Více najdete zde.

Tisková zpráva

Štítky Bible, čtení, poslech, radnice, náboženství, Paschalie Olomucensie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.