pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Olomouckou radniční věž čeká unikátní proměna

Unikátní proměnou projde v následujících měsících 75 metrů vysoká olomoucká radniční věž. Ta je v těchto dnech obestavěná lešením, které bude potřeba při přesunu radniční věže. Radniční věž bude přesunuta do proluky v Denisově ulici, kde nahradí kontroverzní stavbu Středoevropského fóra. Na místě radniční věže pak vyroste Šantovka Tower.

Radniční věž bude do proluky v Denisově ulici posunuta po kolejích. Naposledy se touto technologií v České republice stěhoval Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve městě Most, aby ustoupil těžbě uhlí. Věž bude po připravených kolejích putovat 370 metrů z Horního náměstí přes Ostružnickou ulici až do proluky v Denisově ulici. „Převýšení na této trase jsou pouhé čtyři metry. Nemělo by se nic stát,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Na místě radniční věže vyroste Šantovka Tower. „Podle původních plánů jsme chtěli věž postavit u Šantovky, jenže to už je skoro v centru, tak jsme si řekli, proč ji nepostavit rovnou na náměstí. No, bóže,“ uvedl mluvčí developerské společnosti Jiří Krendál. Radniční věž by v proluce v Denisově ulici měla stát nejpozději na apríla 2020.

Autoři | Foto Franta Apríl

Štítky rekonstrukce, radnice, SEFO, Olomouc, apríl

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.