pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Moravské divadlo oslaví 100. výročí. Diváci mají možnost v anketě rozhodnout, které představení se bude hrát

Moravské divadlo v Olomouci vyhlásilo anketu ke hře činohry, která bude uvedena ke stému výročí české divadelní scény v Olomouci. Vybírat lidé mohou ze tří titulů, které měly ve městě premiéru v roce 1920. Rozhodovat o tom mohou od začátku dubna do konce června, řekl mluvčí divadla David Kresta.

Titul vybraný diváky nastuduje soubor činohry v sezoně 2020/2021. Tituly uvedené poprvé před sto lety představí v této sezoně také balet a soubor opery a operety. Činohra však do výběru zapojí diváky.

Z těch téměř dvou desítek her uváděných v první sezoně Moravského divadla jsme vybrali tři, které nám přišly nejzajímavější a nejvíce nadčasové. Dál už to bude na divácích, kteří se tentokrát mohou na tvorbě dramaturgického plánu sami podílet," uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl. Diváci si tak mohou vybrat mezi Gogolovou komedií Revizor, Shakespearovou tragédií Král Lear a Ibsenovým dramatem Heda Gablerová. Anketa odstartuje 1. dubna a potrvá do 30. června.

Moravské divadlo Olomouc je stálou českou divadelní scénou od roku 1920. Čeština dostala v německém divadle poprvé prostor 1. září 1920, kdy byla v tehdejším Českém divadle v Olomouci slavnostně uvedena inscenace opery Bedřicha Smetany Libuše.

„Hlasovat je možné na facebookové stránce Moravského divadla, případně prostřednictvím anketních lístků umístěných ve foyer divadla. Výsledky ankety pak budou vyhlášeny na galavečeru u příležitosti zahájení sezony 2019/2020," doplnil mluvčí divadla.

Oslavy stého výročí českého divadla v Olomouci vypuknou v příštím roce. Na sezonu 2020/2021 chystá divadlo například slavnostní galavečer, několik výstav, publikaci o stoleté historii českého divadla v Olomouci a také projekt, v němž spojí své síly členové všech tří souborů Moravského divadla.

V sezoně 2020/2021 připomene divadlo také některé tituly, které měly v Olomouci premiéru v historickém roce 1920. Jeden z nich však divadlo nabídne už v nadcházející sezoně, kdy soubor opery a operety uvede Cornevillské zvonky, operetu, která se v divadle hrála před sto lety.

Autoři | Foto Facebook Moravské divadlo Olomouc

Štítky kultura, výročí, divadlo, anketa, představení, diváci

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.