pátek 29. března 2024 Taťána

Mezinárodní festival Blues Alive získal další ocenění, a to z Polska

Mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku získal další ocenění. Po lednové prestižní ceně od americké nadace Blues Foundation zvítězil český festival už potřetí mezi zahraničními bluesovými akcemi v každoroční čtenářské anketě Blues Top, kterou vyhlašuje polský čtvrtletník Twój Blues.

Ocenění převezmou zástupci přehlídky 27. dubna v polském Chorzowě, kde se na výstavě představí také trojice českých fotografů mapující ročníky Blues Alive informovala mluvčí přehlídky Michaela Horáková z pořádajícího Domu kultury.

Máme radost, že dostáváme už potřetí cenu od polských bluesových fanoušků, kteří zčásti tvoří i návštěvnickou základnu našeho festivalu. Polskou scénu považujeme za nejbližší té české, nemine ročník, aby v Šumperku nekoncertovala aspoň jedna kapela od našich severních sousedů, a nestalo se, že by neměla velký úspěch. O to je uznání zkušených a náročných polských fanoušků cennější," řekl ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Na konci ledna převzali zástupci festivalu v americkém Memphisu prestižní bluesové ocenění Keeping The Blues Alive Award pro rok 2019 za dlouholetý přínos tomuto žánru. Mezinárodní festival Blues Alive se stal prvním českým držitelem této ceny. Kromě samotného ocenění získali pořadatelé šumperské přehlídky pobytem v Memphisu i řadu nových cenných kontaktů z tamního festivalu International Blues Challenge, kde se představily tři stovky účinkujících z USA i dalších zemí.

„Měli jsme možnost vidět a zkontaktovat řadu zajímavých hudebníků a kapel, se kterými určitě budeme jednat o účasti na dalších ročnících našeho festivalu," uvedl dramaturg Ondřej Bezr. Festival Blues Alive s dlouholetou tradicí se každoročně koná v listopadu a
do Šumperku na něj jezdí přední světové hvězdy. Nadcházející 24. ročník se uskuteční od 14. do 16. listopadu, přípravy programu jsou podle pořadatelů již v plném proudu.

Návštěvníci se mohou těšit na bluesové legendy, současné hvězdy i objevy světové bluesové scény. Mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku je největší středoevropskou přehlídkou tohoto žánru, vznikl v roce 1996. Loni na něm vystoupili například americký kytarista Joe Louis Walker nebo držitel předloňské Grammy v kategorii moderního blues Fantastic Negrito. V předchozích letech přehlídku ozdobil americký kytarista Jonny Lang, americká blues-folková zpěvačka Maria Muldaurová či jeden z nejrespektovanějších amerických kytaristů Warren Haynes. Přehlídka bývá několik týdnů dopředu vyprodána.

Autoři | Foto Facebook Blues Alive

Štítky Blues Alive, Polsko, ocenění, festival, hudba, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.