čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Už dnes se veřejnosti otevírá olomoucký Zdíkův palác

Dnes se veřejnosti otevírá jedna z nejvýznamnějších románských památek v Evropě – olomoucký Zdíkův palác. Tento palác byl rezidencí olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka, který byl jednou z nejvýznamnějších osobností českých dějin 12. století.

Biskup Zdík dokončil výstavbu kostela sv. Václava a vedle něj si nechal postavit reprezentační palác. Architektura rezidence byla na svou dobu v českých zemích 12. století jedinečná. Biskupův palác byla patrová stavba obdélníkového půdorysu. Přízemí sloužilo jako hospodářská budova. První poschodí, které je nyní součástí prohlídkové trasy Arcidiecézního muzea, sloužilo jako soukromá rezidence. Původní podlaha byla níže než lávka, po níž prochází návštěvníci.

Po několika požárech byly původní budovy zbořeny a na jejich místě byla postavena dnešní křížová chodba. Tu zdobí deset fresek z přelomu 15. a 16. století. Patří k nejvzácnějším dílům svého druhu na Moravě. K ambitu jsou přistavěny také dvě kaple. Snad již ve 13. století to byla kaple sv. Anny a o dvě století později kaple sv. Jana Křtitele.

Foto muo.cz | Zdroj muo.cz

Štítky kultura, architektura, Zdíkův palác, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.