úterý 19. března 2024 Josef

Zanedlouho v Jeseníkách začne letní sezona. Zalyžovat si ještě můžete na Ovčárně

V Jeseníkách mohou lidé stále lyžovat lidé v nejvýše položeném tuzemském lyžařském středisku na Ovčárně. Milovníci zimních sportů si zde mohou užít půldruhého metru sněhu. Středisko je v provozu denně. O víkendu možná spustí vleky ještě areál na Červenohorském sedle, definitivní rozhodnutí padne dnes.

Do nejvyšších částí hor se stále ještě mohou vydat také běžkaři. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. „Momentálně máme na Ovčárně dnes ráno kolem šesti stupňů, ale fouká silný nárazový vítr. Sněhu máme kolem 150 centimetrů, sjezdovky jsou výborně zasněžené, po ránu je to tužší, během dne to rozbředne. V areálu Figura je vše v provozu. Běžkaři mohou na běžkách z Ovčárny ještě krásně projet na sedlo," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Lyžařský areál Figura na Ovčárně je už posledním střediskem v Jeseníkách, které jede i přes týden. Na severních svazích Petrových Kamenů leží ve výšce 1235 až 1445 metrů nad mořem, kvůli záruce sněhu sem stále míří také lyžařské kurzy. Zájem ostatní veřejnosti je však podle horské služby v týdnu minimální. Loni se na Ovčárně naposledy lyžovalo 15. dubna, o rok dříve to bylo až do konce dubna. Záleží také na zájmu lyžařů.

Provoz o víkendu zvažují ještě na Červenohorském sedle. Po víkendu se vleky zastavily, otevřeno však bylo výjimečně v úterý, kdy zdejší svahy mohli lidé sjíždět zadarmo. Podle vedoucího areálu Martina Dubského šlo o poděkování věrným lyžařům; možnost využilo zhruba 150 lidí.

Provoz o víkendu máme zatím v plánu. Předpověď počasí je ale zatím smutná, v sobotu má dokonce i pršet, takže uvidíme, jak to dopadne. V tuto chvíli s tím stále počítáme, sjezdovky jsou stále provozuschopné, ale definitivně se rozhodneme v pátek," řekl Dubský.

Ostatní lyžařská střediska v Jeseníkách už svůj provoz ukončila a chystají se pomalu na letní sezonu. Například v Koutech ji chtějí zahájit 18. dubna, na Ramzové bude letní sezona zahájena v sobotu 27. dubna.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.