středa 24. dubna 2024 Jiří

Vrah, který ubodal manžela své milenky, půjde na 14 a půl let do vězení

Olomoucký vrchní soud včera snížil trest osmatřicetiletému Martinu Čiperovi o 1,5 roku na 14,5 roku za vraždu manžela jeho milenky v Brně. Muže loni v létě obžalovaný napadl s nožem, zasadil mu 20 ran. Napadený zemřel druhý den v nemocnici.

Odvolací soud trest snížil na základě odvolání obžalovaného. Zmírnil mu v právní kvalifikaci jeho vinu a zohlednil jeho lítost a doznání. Čipera byl v minulosti již několikrát souzen, hlavně za majetkovou trestnou činnost.

Čiperu jsme uznali vinným zločinem vraždy spáchaným nikoli po předchozím uvážení, ale pouze s rozmyslem. U viny tak dochází k částečnému zmírnění. V uloženém trestu jsme přihlédli k tomuto zmírnění, zohlednili jsme také jeho lítost. Přihlédli jsme k jeho doznání a nově jsme také přihlédli k narození dítěte, které se mu v mezidobí narodilo," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Původní šestnáctiletý trest by tak byl podle vrchního soudu nepřiměřeně přísný. Případ se stal loni počátkem července v ubytovně v Šámalově ulici v Brně. Čipera tam přišel s nožem s čepelí dlouhou 12,5 centimetru. Vtrhl k manželům do pokoje a oběť zasypal ranami.

Smrtelný byl zásah do srdce, muž měl ale kromě hrudníku rány i na krku, rukou nebo nohou. Po činu Čipera utekl a policie ho vypátrala druhý den u známého. Čin spáchal, jak tvrdil, v opilosti. Podle znalců mohl mít podle výpočtu v těle jedno až necelé dvě promile, což ale nemělo výrazný vliv na jeho rozlišovací schopnosti.

V době činu netrpěl žádnou duševní nemocí. Motivem činu byl složitý poměr. Vztah s ženou udržoval Čipera v době, kdy byl její manžel ve vězení. V té době s Čiperou otěhotněla a on měl za to, že zůstanou spolu a k manželovi se nevrátí kvůli jeho drogové závislosti. Po návratu manžela z vězení ale žena Čiperu nechala a chtěla žít s manželem, což milenec neunesl. K pobodání se Čipera přiznal, zabíjet prý ale nechtěl.

Soud uznal muže vinným kromě vraždy také z porušování domovní svobody, protože vtrhl do obydlí manželů. Čipera byl v minulosti osmnáctkrát soudně trestaný, ve většině případů za majetkovou trestnou činnost. Ve vězení již prožil 13 let.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, vražda, rozsudek, krimi, milenka, manžel

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.