čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Města v našem kraji měla loni rekordně nízký počet obyvatel

Počet obyvatel tří desítek měst v Olomouckém kraji loni klesl o více než tisíc na 354.400 lidí. Je to nejnižší hodnota od začátku tisíciletí, kdy kraj vznikl. Podíl městského obyvatelstva se meziročně snížil o dvě desetiny procentního bodu na 56 procent. Úbytek populace ve městech byl zapříčiněn jak převahou zemřelých nad narozenými, tak migrací. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Pouze šest měst v Olomouckém kraji loni podle statistiků zaznamenalo populační přírůstek. Více obyvatel vykázala města Hanušovice, Kostelec na Hané, Olomouc, Šternberk, Úsov a Velká Bystřice. Ve Starém Městě, Uničově a Štítech se stav ve srovnání s předchozím rokem nezměnil.

Ostatní města zaznamenala pokles počtu obyvatel. Absolutně nejvyšší úbytek obyvatelstva byl loni podle ČSÚ evidován v Přerově, kde se počet obyvatel snížil o 379 na 43 186. Naopak nejvyšší nárůst počtu obyvatel byl zjištěn ve Velké Bystřici na Olomoucku, a o 89 na 3384.

Úbytek obyvatel ve městech Olomouckého kraje byl loni způsoben především stěhováním, což městům ubralo dohromady 970 lidí. Převaha vystěhovalých nad přistěhovalými byla zaznamenána ve 22 městech. Vlivem migrace přišla o nejvíce obyvatel města Přerov, Olomouc a Hranice. Naopak Velká Bystřice v roce 2018 tímto způsobem získala 85 lidí.

Stav městské populace v Olomouckém kraji se v roce 2018 snížil také kvůli přirozenému úbytku, a to o 203 osob. Více zemřelých než narozených statistici evidují v 19 městech. Největší převahu zemřelých nad narozenými měla města Šumperk a Přerov. Pouze ve třetině měst se více lidí narodilo, než zemřelo. Nejvyšší přirozený přírůstek zaznamenala města Olomouc (208 osob), Litovel (13 osob) a Šternberk (11 osob).

Pořadí měst v Olomouckém kraji podle počtu obyvatel se meziročně téměř nezměnilo. První pozici zaujímá Olomouc (100.523 obyvatel). Následují statutární města Prostějov (43.680 obyvatel), Přerov (43.186 obyvatel) a město Šumperk (25.957 obyvatel). Žebříček ale doznal změny na svém konci. Úsov si vyměnil pořadí s Potštátem, který je nově s 1179 obyvateli nejmenším městem Olomouckého kraje. Přepdoslední Úsov jich na konci roku 2018 měl 1185.

V celém Olomouckém kraji loni klesl počet obyvatel o 686 na 632.492. Za úbytek může migrace i vyšší počet zemřelých než narozených. Počet obyvatel se v roce 2018 zvýšil pouze na Olomoucku, v ostatních čtyřech okresech klesl. Nejvyšší úbytek obyvatel mělo Přerovsko.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, demografie, obce, Olomoucký, ČSÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.