sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Olomouci bude mezi hendikepované a znevýhodněné rozdělen jeden milion korun

Na Světový den zdraví, tedy 7. dubna bude v Olomouci spuštěn nový dotační titul, díky kterému se mezi znevýhodněné či hendikepované spoluobčany rozdělí jeden milion korun.

„Rada a zastupitelstvo nedávno rozdělily desítky milionů korun do různých dotací podporujících sport, kulturu nebo turistický ruch. Program, který by hradil pořizování zdravotnických a kompenzačních pomůcek, na něž nelze dosáhnout v současném systému zdravotního pojištění, nám ale chyběl,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

S představením grantu záměrně čekal na sedmý duben. „Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň připomínkou toho, že Světová zdravotnická organizace se snaží o vymýcení různých nemocí a o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě, a to hlavně u sociálně slabších částí populace. Činnost této organizace je zaměřena na prevenci,“ vysvětlil primátor.

Program je určen na podporu společensky prospěšných projektů pro zlepšování kvality života a zdravotní péče, seberealizaci a vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním omezením. Slouží však i k pořízení technických zdravotnických pomůcek nebo lékařských přístrojů, které slouží i širšímu okruhu osob v rámci zdravotnických zařízení v Olomouci.

O finanční podporu na zlepšování kvality života a zdravotní péče, seberealizaci a vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním omezením mohou žádat fyzické i právnické osoby. Primátor přitom počítá i se zapojením neziskového sektoru. Lze však podpořit pouze ty projekty, které pro svou mimořádnost nemohou být podpořeny z jiných dotačních programů statutárního města Olomouce, a jedná se o projekty nekomerčního charakteru.

Žádosti bude posuzovat Odbor kancelář primátora. O dotaci do 50 tisíc korun rozhodne rada města, při vyšších částkách zastupitelstvo.

Foto Pixabay.com

Štítky dotace, finance, hendikepovaní, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.