pátek 29. března 2024 Taťána

Činoherní inscenaci Evžen Oněgin uvede Moravské divadlo v Olomouci

Na jeviště Moravského divadla v Olomouci se po 20 letech vrátí činoherní adaptace vrcholného díla Alexandra Sergejeviče Puškina Evžen Oněgin.

Nového nastudování se ujal umělecký šéf polské scény Těšínského divadla Bogdan Kokotek, který je společně s Michaelou Doleželovou rovněž autorem dramatizace veršovaného románu. Titulní roli ztvární herec Jan Ťoupalík. Premiéra se uskuteční tento týden v pátek, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

Režisér Kokotek se na olomouckou scénu vrací po dvou letech, tehdy spolupracoval se souborem olomoucké činohry na adaptaci slavného ruského díla Mistr a Markétka. V roli spoluautora dramatizace románu je podepsán i pod několika úpravami. „Bylo třeba zkrátit dlouhé monology. Také jsme museli vypustit sice krásné, ale poněkud obsáhlé části, v nichž autor popisuje ruský život. Soustředili jsme se čistě na děj, na osudy hlavních postav," uvedl režisér. Podle Michaely Doleželové bylo v některých pasážích potřeba verš také oživit a zmodernizovat, a to kvůli archaismům.

V titulní roli se představí Jan Ťoupalík, který tak navazuje na předchozí spolupráci s režisérem Kokotkem; v inscenaci Mistr a Markétka ztvárnil hlavní mužskou úlohu. „Upřímně, na roli Oněgina jsem si trochu myslel, ale když jsem viděl obsazení, byl jsem lehce paralyzovaný. S velkou rolí přichází i množství práce, nicméně Evžen Oněgin mě moc baví," uvedl Ťoupalík. Podotkl, že se snažili během zkoušek najít v Oněginovi více rovin.

Taťánu Larinovou, která se do Oněgina nešťastně zamiluje, ztvární Natálie Tichánková, její sestru Olgu si zahraje Vendula Nováková. Básníka Lenského si zahraje Petr Vaněk. Na jevišti se představí také Vlasta Hartlová, Ivana Plíhalová, Petr Kubes či Jaroslav Krejčí. Scénu a kostýmy navrhl režisérův pravidelný spolupracovník Krzysztof Małachowski, jeho žena Katarzyna Anna vytvořila pro inscenaci originální choreografii nejen pro pověstnou valčíkovou scénu plesu, ale i pro další části.

„Vedle klasického příběhu a hereckých výkonů se diváci mohou těšit na opravdu silný vizuální zážitek," doplnil ředitel divadla David Gerneš. V historii Moravského divadla jde o teprve druhou činoherní adaptaci Puškinova románu. Ta první měla premiéru 10. dubna 1999, režisérem inscenace byl Peter Gábor. Častěji byla uváděna Čajkovského opera Evžen Oněgin, která se v Olomouci dočkala 11 inscenací.

Autoři | Foto mdol.cz

Štítky divadlo, Evžen, Oněgin

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.