čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Část areálu poutního místa na Boží hoře byla prohlášena kulturní památkou

Ministerstvo kultury zařadilo na seznam tři ze sedmi nemovitostí, které navrhovali památkáři, a jež tvoří ucelený soubor. Památkové ochrany se dostalo kostelu Panny Marie Bolestné, k němuž vede od města křížová cesta, kříži před jeho vstupem a výklenkové kapli křížové cesty informoval Vlastimil Staněk z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.

„Kamenný poutní kostel v Žulové měl být ve své době ukázkou vytříbenosti a slohové čistoty, upomínkou na slávu, moc a bohatství katolické církve ve středověku. Před kostelem umístěný litinový kříž a výklenková kaple nacházející se pod horou jsou drobnou sakrální architekturou. Jde o jednu z nejvíce ohrožených kategorií kulturního dědictví," uvedl Staněk.

Na náklady vratislavského biskupa Heinricha Förstera byl na konci 19. století vystavěn nový kostel zasvěcený Panně Marii Bolestné. Autorství návrhu je připisováno Friedrichu von Schmidtovi, profesoru na Akademii výtvarných umění ve Vídni, uvedl Staněk. V roce 1877 vybudovala obec ke kostelu novou křížovou cestu se 14 zastaveními. Obrazy od malíře Baucha z Vidnavy nahradila ve druhé polovině 20. století současná vyobrazení jednotlivých zastavení.

Podle ministerstva kultury si tyto tři nemovitosti v areálu, tvořící jednotný celek, dodnes zachovaly své historické i umělecké hodnoty. Naopak zbylé navržené nemovitosti včetně torza obvodových stěn Jiřího chaty z roku 1905, která v 50. letech 20. století vyhořela, a křížové cesty nenesou podle odborníků významné památkové hodnoty. Poutní místo se váže k letům 1712 až 1713, kdy byl na Boží Hoře u Žulové vybudován dřevěný kostelík zasvěcený Panně Marii.

„Boží hora se stala vyhledávaným poutním místem kvůli uctívanému obrazu Panny Marie Bolestné, který měl být podle pověsti na Boží hoře pověšený na stromě již ve 12. století. Za josefínských dob došlo ke zrušení poutního místa a v roce 1864 ke zpustošení a vyloupení kostela," uvedl Staněk.

Autoři | Foto Facebook Góry Opawskie

Štítky poutní místo, Boží hora, Jeseníky, Žulová, památka, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.