pátek 26. dubna 2024 Oto

Na Libavé se bude konat cvičení Dark Blade, nejintenzivnější lety budou trvat 12 dní

Cvičení se na území České republiky uskuteční na základě usnesení vlády České republiky číslo 817 ze dne 3. prosince 2018 v termínu od 9. května do 3. června 2019. Do cvičení bude zapojeno celkem 30 kusů letecké techniky včetně 18 zahraničních vrtulníků a 1150 cvičících, z toho 350 příslušníků armád partnerských zemí – Belgie, Německo, Slovinsko, Polsko a Maďarsko. Itálie a Nizozemí se budou cvičení účastnit jako pozorovatelé.

„Mezinárodní cvičení Dark Blade 2019 je pořádané pod záštitou Evropské obranné agentury. Je prvním svého druhu konaném na území ČR a je jedním z nejdůležitějších, které Vzdušné síly Armády České republiky v tomto roce organizují. Je příspěvkem České republiky ke zlepšení a prohloubení obranných schopností Evropské unie,“ řekl o důležitosti vojenského cvičení velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Hromek.

Nejintenzivnější letecké  úsilí je plánováno na  období od 20. do 31. května od 9  do 23  hodin. To sebou přinese i zvýšený  počet letů  nad územím města, ale i možný zvýšený pohyb vojenské techniky  a osob. Armáda však bude usilovat o to, aby případný negativní dopad na obyvatelstvo byl co nejmenší.  Bližší informace o cvičení, včetně techniky a vzdušných prostorů budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.lznamest.army.cz.

„Vojenské cvičení Dark Blade 2019 umožní rozvinout interoperabilitu mezi partnery i mimo Severoatlantickou alianci a pomůže získat povědomí o schopnostech vrtulníkového letectva. Chtěli bychom procvičit široké spektrum činností, například mise COMAO, transportní lety, lety s brýlemi pro noční vidění nebo slaňování. Další neméně důležitou činností je procvičení procedur hostitelské podpory. Pro účely tohoto cvičení se hostitelské role pro jednotky AČR i zahraničních armád ujala 22. základna vrtulníkového letectva,“ vysvětlil řídící cvičení plukovník Miroslav Svoboda.

Dalšími výcvikovými prostory kromě náměšťské vrtulníkové základny budou letiště Prostějov, vojenské újezdy Březina, Libavá a Boletice, letiště Bechyně a polygon 15. ženijního pluku.

Tisková zpráva

Štítky Dark Blade, cvičení, Libavá, armáda, přelety, lety

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.