čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Byly otevřeny nové byty pro seniory na Přichystalově ulici

Většina obyvatel Olomouce si jistě povšimla, že ulice Přichystalova prošla v posledních letech výraznými proměnami, které se týkaly zejména celkové rekonstrukce komunikací a vybudování nové autobusové točny. Na to navázala dynamická výstavba nových rodinných domů a dříve poněkud zapomenutý kout města výrazně ožil.

Statutární město Olomouc má na ulici Přichystalově také takzvané byty zvláštního určení – dříve domy s pečovatelskou službou. V celkem 159 bytech bydlí senioři, kteří si tuto lokalitu vybrali jako místo, kde chtějí strávit roky na odpočinku. V bytech je, oproti ostatním městským bytům, zvýhodněné nájemné. Byty jsou malometrážní, takže kromě úspory financí také mnoho seniorů oceňuje snadnější úklid.

Dne 22. 5. se uskuteční slavnostní otevření a prohlídka nově zrekonstruovaného bydlení pro seniory v domě na Přichystalově 70. V domě vzniklo 59 bytů velikosti 1+kk, 2+kk a 2+1, včetně šesti bytů bezbariérových. Vzhledem k tomu, že dům je zvenčí i zevnitř kompletně zrekonstruovaný, je v bytech nájemné o něco vyšší, než v jiných městských domech. Ale není to v žádném případě záležitost jen pro „bohaté“, byty jsou opět malometrážní a díky kvalitnímu zateplení objektu jsou naopak nižší platby za energie.

„Oceňuji, že po dlouhé době zvolilo město místo prodeje rekonstrukci bytového domu, čímž zvyšuje nabídku nájemních bytů. Jsem přesvědčen, že všichni obyvatelé Nového Světa ocení změnu k lepšímu a historie tohoto domu bude pouze ponaučením a mementem budoucím generacím“, říká primátor města Antonín Staněk.

„Příjemně nás překvapila rychlost, se kterou byly byty obsazeny. V současné době jsou všechny byty pro seniory obsazeny, pouze o obsazení bezbariérových bytů ještě jednáme,“ sděluje náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Domníváme se, že pro seniory je důležitá dostupná nabídka tzv. ústupového bydlení – malý byt s minimem bariér, kde dokáže senior s dopomocí rodiny nebo pečovatelské služby zůstat co nejdéle a nemusí se stěhovat do sociální služby v domovech pro seniory s 24 hodinovou péčí,“ dodává.

Pro mnoho seniorů je také nájemní bydlení v městských bytech spojeno s určitým pocitem jistoty, že je nikdo bezdůvodně z bytu nevystěhuje, jak se často obávají u bytů pronajímaných soukromými vlastníky.

Pro seniory je jistě zajímavá informace, že přímo v budově Přichystalova 70 bude od září 2015 v provozu také nový klub pro seniory, do kterého mohou samozřejmě docházet senioři z celé okolní čtvrti. Tento klub doplní síť stávajících 19 klubů pro seniory, senioři se v něm mohou setkávat, slavit společné svátky nebo se věnovat svým koníčkům. „V některých klubech se hodně zpívá a hraje na kytaru, v jiných máme šachové nebo karetní kroužky, v klubech se také pouštějí filmy nebo pořádají soutěže o nejlepší bábovku. Záleží to na zájmu konkrétních lidí, tak jsme zvědavi, kam se bude ubírat nový klub na Přichystalově 70“, uzavírá s úsměvem Ladislav Šnevajs.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.