pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Během ornitologické akce v Tovačově viděli lidé housata hus velkých

První jarní ornitologickou exkurzi pro veřejnost uspořádal dnes Moravský ornitologický spolek. Účast nebyla kvůli špatnému počasí vysoká, obecně však zájem o ornitologické exkurze roste řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Lidé dnes pozorovali ptactvo na Hradeckém rybníku v Tovačově na Přerovsku. „Skončili jsme dřív, začalo poprchávat. Ale viděli jsme první housata hus velkých, to nás velice potěšilo. Byly tam taky už i vlaštovky, které lovily nad rybníkem. Je to na ně brzy, zatím jich bylo jen pár, ale už se tady objevily," uvedl Šafránek.

PSALI JSME: Zájemci o pozorování ptactva se mohou zúčastnit první jarní ornitologické exkurze

Podle něj však ptáků přilétá ze zimovišť méně. "Přilétá jich méně co do počtu. Na cestě sem, v severní Africe a jižní Evropě, je lidé loví, hodně ptáků padne za oběti lidem," uvedl Šafránek. Zájem lidí naučit se poznávat a pozorovat ptáky v posledních letech roste.
Často se i stane, že lidé přijdou na exkurze a jak získají zkušenosti, tak už pak řadu věcí poznají a chodí sami a nevyhledávají organizované akce," uvedl Šafránek.

Lidi na ornitologických exkurzích podle něj láká zejména to, že mohou být v přírodě a vidí něco zajímavého. Někteří si také počítají, kolik druhů ptáků již viděli, baví je to," uvedl ornitolog. Exkurzí tak přibývá a konají se také na jiných místech, například ve Zlíně.

Autoři | Foto Jiří Šafránek

Štítky ornitologové, ptáci, pozorování, exkurze, Tovačov, rybník

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.