úterý 19. března 2024 Josef

Sluncem zalité sjezdovky na Ovčárně byly o víkendu plné lyžařů

Sluncem zalité sjezdovky na Ovčárně v Jeseníkách, která je na začátku jara už posledním fungujícím lyžařským areálem v Jeseníkách, byly o víkendu plné lyžařů řekl dispečer Horské služby Jeseníky.

Hodně lidí v okolí Ovčárny pod horou Praděd vyrazilo také do běžecké stopy nebo na pěší procházku. Na Ovčárně by se mělo lyžovat ještě příští týden.

„Návštěvnost byla v areálu Figura na Ovčárně o víkendu vysoká. Dnes tam byly dokonce velikonoční lyžařské závody," uvedl dispečer. Sjezdovky na Ovčárně stále pokrývá 130 až 140 centimetrů sněhu, což v kombinaci s prodlouženým velikonočním víkendem a jarním počasím přilákalo velké množství lyžařů. V provozu tam jsou vleky A, B a C. Na své si o víkendu přišli i vyznavači běžeckého lyžování, kteří se proháněli po upravené trase z Ovčárny na Švýcárnu.

Podle dispečera ale ještě více lidí v okolí Ovčárny vyrazilo na pěší túru. Pěší turisté se ovšem podle dispečera často vydali po upravené stopě pro běžkaře. „Během půl hodiny od toho, co se zvýší návštěvnost, je stopa rozkopaná a zmizí," uvedl dispečer. Běžkaři tak museli jezdit mimo poničenou trať. Středisko Ovčárna, které leží v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů, má od ochranářů kvůli své poloze povolený provoz pouze do konce dubna. Loni se na Ovčárně naposledy lyžovalo 15. dubna, o rok dříve to bylo až do konce dubna.

Záleží také na zájmu lyžařů. Provozovatel střediska Josef Figura už minulý víkend avizoval, že stopu pro běžkaře bude udržovat do 30. dubna. Ostatní lyžařská střediska v Jeseníkách už provoz ukončila, a někde dokonce už začala letní sezona. Například ve středisku Kouty ji zahájili dnes, kdy se znovu rozjely lanovky, ale tentokrát pro turisty. Na Ramzové letní sezona začne v sobotu 27. dubna.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.