sobota 20. dubna 2024 Marcela

Ve vojenském prostoru Libavá vrcholí cvičení Czech Lizzard 2019

Ve vojenském prostoru Libavá vrcholí v těchto dnech cvičení Czech Lizzard 2019. Má prověřit především připravenost nasazení jednotek do aliančních sil velmi rychlé reakce NATO. Kromě českých vojáků ze 71. mechanizovaného praporu cvičí na Libavé i vojáci z Rumunska, informovali zástupci armády.

„Celkem se tak cvičení, jehož námětem je prověření vedení bojové činnosti mechanizovaných jednotek v konfliktu vysoké intenzity, zúčastní přes osm set vojáků s dvěma stovkami kusů vojenské techniky včetně bojových vozidel BVP-2 a tanků T-72M4CZ," informoval mluvčí 7. mechanizované brigády Ladislav Kabát.

Na Libavé se do cvičení, které končí 26. dubna, zapojil 71. mechanizovaný prapor, do jehož sestavy je začleněna rumunská mechanizovaná rota a prvky bojové podpory a bojového zabezpečení. „Společně s nimi cvičí velitelství 7. mechanizované brigády a 73. tankový prapor, simulující roli nepřítele," doplnil Kabát.

V letech 2019 až 2021 je hranický 71. mechanizovaný prapor "Sibiřský" zařazen do sil rychlé reakce NATO, jde o nejvyšší pohotovosti sil velmi rychlé reakce NATO, známé pod zkratkou VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). Jsou schopny ve velmi krátké době reagovat na potenciální hrozby pro členské země aliance. Hranický prapor bude společně s prapory Španělska, Polska a Velké Británie součástí mezinárodní brigády VJTF, jejíž základ tvoří polská 21. brigáda Střelců Podhalaňských.

Síly VJTF se skládají z brigády čítající přibližně 5000 vojáků, podporované leteckými, námořními a speciálními silami, uvedl Kabát. „Intenzivní příprava 71. mechanizovaného praporu na zařazení do těchto jednotek započala již počátkem roku 2018," dodal mluvčí. Jedním z takových cvičení je právě Czech Lizzard 2019.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Czech Lizzard, cvičení, vojáci, Libavá

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.