úterý 19. března 2024 Josef

Do rekordu v Přerově se může zapojit kromě kytar i citera nebo banjo

Do rekordu v počtu kytar na jednom místě, o který se pokusí hudebníci 1. května v Přerově, se mohou zapojit hráči na všechny strunné nástroje.

Ke kytarám se tak mohou připojit také loutny, banja, balalajky, mandolíny, citery či ukulele. Do akce se už přihlásily první desítky zájemců, další se mohou připojit i přímo na místě, řekl pořadatel akce Pavel Ondrůj. Loni se jich na přerovských hradbách sešlo 63, pořadatelé happeningu by tentokrát chtěli překonat hranici sta kytaristů.

V porovnání s loňským rokem je již nyní přihlášeno více zájemců, ale stejně jako loni předpokládám, že se bude spousta dalších hlásit i na místě, což nám nevadí," uvedl pořadatel akce. Loni na akci zamířili lidé z celé Moravy a organizátoři akce očekávají, že podobně tomu bude i letos.

Kromě pokusu o rekord si na své přijdou i milovníci hudby. Hráči na strunné nástroje zahrají šest skladeb. Podmínkou účasti však není nutnost naučit se zahrát všechny. „Stačí klidně jen jedna, jde o to společně si zahrát a potkat se," doplnil Ondrůj. Vedle anglických skladeb připravili pořadatelé i české. „Zahrajeme si tak společně třeba Já budu chodit po špičkách od Petra Nováka, Želvu od Olympicu nebo legendární pecku A Hard Day's Night od Beatles. Hendrixovka Hey Joe zůstává jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let," dodal pořadatel akce.

Pokus o rekord startuje na přerovských hradbách ve středu 1. května ve 14:00, předcházet mu bude letos jako novinka workshop pod vedením kytaristy a lektora Tomislava Zvardoně, kterého se hráči mohou zúčastnit zdarma. Začíná v 11:00. Zájemci se mohou přihlásit zde, kde najdou i akordy a noty plánovaných skladeb. Po kytarovém rekordu si příznivci hudby mohou užít londýnské blues v podání kytaristy a zpěváka Jacka Hutchinsona. V 15:30 pak zahraje polská rocková kapela Satisfaction
Rock.

Kytarová exhibice se bude pod hradbami konat potřetí. První ročník přivítal 59 účastníků, loni jich bylo 63 všech věkových skupin. Kytaristé obsadili celé prostranství pod historickými hradbami, s sebou měli elektrické i akustické kytary, baskytary a nechyběla ani loutna. Poslechnout si je přišlo několik set lidí. Inspirací k pořádání kytarového rekordu v Přerově se stala podobná akce ve Vratislavi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hudba, nástroje, rekord, kytary, hudebníci

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.