úterý 19. března 2024 Josef

Moravské divadlo uvádí Balet Gala, bude mít dvě reprízy

Pódium Moravského divadla v Olomouci ozdobí přední baletní sólisté. Divákům se představí v projektu Balet Gala, ve kterém vystoupí bývalý první sólista Národního divadla a současný šéf olomouckého baletu Michal Štípa se svou dlouholetou taneční partnerkou Nikolou Márovou.

Tančit budou také sólisté Národního divadla moravskoslezského i členové olomouckého baletu. První představení se odehrálo včera, další reprízy jsou naplánovány na 13. a 31. května, řekli zástupci divadla. Projekt Balet Gala je složen ze dvou částí. První polovina bude patřit ukázkám z baletu Ludwiga Minkuse Paquita, kde se představí celý soubor baletu Moravského divadla. Nastudoval jej Guido Sarno, který si zatančí duet s olomouckou primabalerínou a držitelkou Ceny Thálie Yui Kyotani.

„Tento titul nám přišel zajímavý pro soubor i olomoucké publikum. Divákům představíme část z celovečerního titulu, který se uvádí po celém světě," uvedl umělecký šéf olomouckého baletu Michal Štípa. Velkým lákadlem druhé části večera jsou ukázky z baletů Labutí jezero a Louskáček, v nichž vystoupí dvojnásobní držitelé Ceny Thálie Michal Štípa a Nikol Márová. Pro Štípu to bude první vystoupení po únorové rozloučce v pražském Národním divadle, odkud odešel kvůli nové funkci v Moravském divadle. Znovu tak musel podle svých slov naskočit do tréninků.

„Nejen za mě bude ta tréma jistě velká," uvedl Štípa. Jeho pražská taneční partnerka Nikol Márová možnost si znovu společně zatančit přivítala s nadšením. „Reakce byla obrovská radost, na jevišti jsem totiž s Michalem strávila 15 let. Jeho odchodem z Národního divadla mi odešel i blízký kamarád. Jsem moc ráda, že jsme spolu opět na jevišti," řekla Márová. Chybět nebudou v druhé části projektu ukázky z klasických baletů Spící krasavice, Bajadéra či Don Quijote. Sólisté baletu Národního divadla moravskoslezského se představí v ukázce z inscenace All That Jazz, Rock, Blues.

Projekt Balet Gala je kompenzací za zrušení představení baletní inscenace The Beatles Celebration, která na přelomu října a listopadu zažila na jevišti Moravského divadla Olomouce pouze dvě uvedení. Divadlo muselo poté inscenaci stáhnout kvůli problémům s licencí na všechny skladby legendární britské skupiny, které jsou v inscenaci uváděny. Na olomouckou scénu by se mělo představení vrátit až na úvod příští sezony.

Autoři | Foto Facebook Moravské divadlo Olomouc

Štítky kultura, divadlo, balet, Gala

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.