pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Když zrak není v pořádku. Středisko rané péče pomůže se závažnými případy

Ještě dnes ne všichni rodiče jsou správně informováni, že zrakové vady u dětí lze velmi brzy odhalit a je na místě nechat dítě vyšetřit do 3 let věku. Některé oční vady jsou odhaleny již neonatologem v porodnici v rámci základního vyšetření očí. U diagnózy závažnější zrakové vady může být dítě doporučeno do Střediska rané péče, kde lze prostřednictvím funkčního vyšetření zraku zjistit úroveň vidění.

Dítě lze následně zařadit do Programu stimulace zraku, kdy se s rodiči společně pracuje na podpoře zrakového vnímání tak, aby bylo dosaženo v co nejranějším věku jeho maximálního možného rozvoje. Garantkou Programu stimulace zraku Společnosti pro ranou péči je oftalmoložka pro děti a dospělé s dvacetiletou praxí, MUDr. Kateřina Špačková, která k tématu poskytla krátký rozhovor.

Kdy mají rodiče vyhledat odborné vyšetření, když se jim zdá, že se zrakovým vnímáním malého dítěte je něco v nepořádku?
Odhalení zrakových vad u dětí je v současné době v České republice na velmi dobré úrovni. Již v porodnicích se provádí screening vrozeného šedého zákalu u všech dětí. V předškolním věku si dětští lékaři všímají, zda dítě šilhá či je v rodině oční vada. Pokud ano, je na místě oční vyšetření nejpozději do 3 let věku, ideálně kolem 1 roku věku. Záleží na příslušné diagnóze, ale obecně platí, že nápravu vidění či kompenzaci pomocí jiných smyslů je třeba zahájit včas. V naší ordinaci realizujeme podrobné vyšetření oka – jeho jednotlivých struktur, postavení očí, binokulárního vidění a vyšetření v „rozkapání“ k odhalení případné refrakční vady a vyšetření očního pozadí.

V čem spatřujete přínos Střediska rané péče?
Je povzbuzující vědět, že děti se zrakovým postižením a jejich rodiče nejsou na hendikep sami, že mají průvodce v poradci rané péče. Přijmout hendikep je velice těžké a naučit se s ním žít je dlouhá cesta. Pokud mám možnost komunikace s někým, kdo mě odborně povede, případně mi pomůže získat kontakt na jiné rodiče s obdobnou zkušeností, je to skvělé.

S jakými diagnózami se u dětí nejčastěji setkáváte?
Spektrum diagnóz je za dobu mé praxe u dětí prakticky stejné – refrakční vady, šilhání nejčastěji. Více se ovšem objevují děti s vrozeným šedým zákalem, které vyžadují dlouhodobou péči. Operace vrozené katarakty je možná již v kojeneckém věku, úspěšnost je vysoká, nicméně i další komplikace jako je druhotný zákal, léčba nasedající tupozrakosti oka trvá mnoho let a její úspěšnost je nejistá. Je dobře, že se refrakční vady stále více diagnostikují v raném dětském věku. Možnosti brýlové korekce jsou mnohem lepší, než tomu bylo dříve, velkou pomocí je aplikace kontaktních čoček již před dosažením prvního roku věku dítěte. Běžně dnes děti nosí brýle od jednoho roku, někdy i dříve.

Příběh rodiny 

Slova jedné z maminek, která pečuje o dítě s postižením: „Postupně jsme zjistili, že syn nenavazuje oční kontakt a nesleduje okolí, což jsme tušili už od narození, ale s věkem byl problém více a více vidět. Při návštěvě neurologa jsme získali letáček na ranou péči, kam jsme se dostavili na funkční vyšetření zraku. Zjistilo se, že syn opravdu očka nepoužívá správně a nejspíše se jedná o centrální zrakovou vadu. Jeho vývoj byl stále velmi opožděný. Proto jsme využili nabídky služeb rané péče, která k nám pravidelně jezdí. Jsme za ni moc rádi. Máme možnost synovi vypůjčit pomůcky, které jsou přímo šité jemu na míru, a podpořit tak jeho vývoj hrubé a jemné motoriky a hlavně zraku. Doufáme v další pokroky a budeme moc vděční za to, když se jednou syn postaví na nohy. Celý svět se nám ve chvilce otočil vzhůru nohama, ale jsme moc šťastní za to, že jsme mohli poznat, že jsou mezi námi i hodní lidé, kteří se nebojí pomoci, a kteří naše dítě přijmou mezi sebe jako plnohodnotného partnera. Moc děkujeme i za Vás všechny v rané péči, hlavně za poradkyni, která k nám přináší dobrou náladu a motivaci do dalších dní.“

Další příběhy najdete zde.

Tisková zpráva

Štítky Středisko rané péče, zrak, děti, pomoc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.