pátek 29. března 2024 Taťána

Nadace Křižovatka předala darem třicet monitorů dechu do Fakultní nemocnice Olomouc

Nadace Křižovatka předala 30 monitorů dechu v celkové hodnotě 59.230 Kč na novorozenecké oddělení FN Olomouc, kde monitory z rukou dárců převzal zástupce primáře pro léčebnou péči MUDr. Jan Hálek.

Přístroje byly zakoupeny z finančních darů, který poskytly společnosti Lorika CZ,  FERONA, FARMAK, Gerflor CZ a sedm přístrojů pořídila Nadace Křižovatka ze své veřejné sbírky. Finanční prostředky pro veřejnou sbírku pro Olomouckou nemocnici darovala Bc. Marta Nevrlá, organizátorka akce Tvořivá Olomouc. 

„Během prvního roku života dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání, nebo dokonce k zástavě dechu. Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak Syndrom náhlého úmrtí kojenců, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy.“ popsala Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace.

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc. Za 24 let své existence se nadaci podařilo, díky štědrosti sponzorů a dárců, vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 8.000 monitory dechu v celkové hodnotě cca 32 milionů Kč.

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit monitorem dechu každou postýlku pro miminko na porodnických, novorozeneckých a JIP odděleních nemocnic v České republice. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace: Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank) Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ) 

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky nemocnice, monitory, novorozenec, dech, zdraví, pomoc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.