úterý 16. dubna 2024 Irena

Den prevence cévní mozkové příhody připravuje prostějovská nemocnice. Můžete se nechat zdarma vyšetřit

Cévní mozkové příhody (CMP) jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Četnost výskytu onemocnění je v České republice asi 250 příhod na 100 000 obyvatel a rok, což je jedna z nejvyšších na světě.

Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, připravila proto na 7. května ve spolupráci s neurologickým oddělením a nutričními terapeuty Den prevence cévní mozkové příhody zaměřený na prevenci a osvětu.

Preventivní vyšetření, ale i informace, jak projevy cévní mozkové příhody rozpoznat, jak postupovat pokud se CMP vyskytne a jakou volit správnou životosprávu, nabídne Den prevence cévní mozkové příhody. Konat se bude v úterý 7. května od 8 do 12 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov.

Zájemci mohou průběžně chodit bez objednání. Zdarma jim nabídneme měření krevního tlaku a pulsu, vyšetření hladiny krevního cukru, měření tuku i odborné poradenství nutričních specialistů v oblasti správné výživy. V mezičase pak budou moci příchozí zhlédnout dokument k problematice cévní mozkové příhody z pořadu České televize Diagnóza. Na informačních panelech zájemce seznámíme i s nejmodernější  léčebnou metodou intravenózní trombolýzy (IVT) a s výsledky našeho Iktového centra v minulém roce, kdy jsme byli vyhodnoceni jako jedno z nejlepších pracovišť v ČR co se týče rychlosti diagnostiky CMP a léčby pomocí IVT,“  řekla Božena Böhmová, vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Prostějov.

Onemocnění se může projevit různými příznaky, závisí na tom, která část mozku je právě zasažena. Nejčastěji si okolí pacienta všimne poklesu koutku úst, poruchy řeči, kdy se projevy člověka s mozkovou příhodou stávají nesrozumitelnými, pacient nerozumí či nepoužívá správná slova. Dalšími častými příznaky mohou být ochrnutí či slabost končetin poloviny těla či náhlé poruchy vědomí. Objevují se i poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny. I když postiženého nic nebolí a příznaky mohou třeba i ustupovat, zdravotníci jednoznačně radí nepodceňovat situaci a vždy volat záchrannou službu, tedy telefonní číslo 155.

Cévní mozková příhoda je hlavní příčinou trvalé invalidity a druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Rozpoznat včas toto onemocnění a okamžitě přivolat rychlou záchrannou službu je nejzásadnější pro záchranu pacienta. Při přerušení zásobování mozkové tkáně kyslíkem každou minutu neodvratně umírají dva milióny mozkových buněk. Pokud není cévní průtok a přívod kyslíku do buněk obnoven, je po několika hodinách mozek již nenávratně závažně poškozen a postižená osoba si pravděpodobně ponese následky do konce života, přičemž výjimkou nebývá ani úmrtí.

„Právě rychlá pomoc, aplikace trombolýzy do čtyř a půl hodiny od prvních příznaků, hospitalizace na jednotce intenzivní péče a správný postup při léčbě, mohou velmi často odvrátit trvalé následky. Proto znalost prevence a okamžité pomoci v případě vzniku cévní mozkové příhody se hodí úplně všem. Nikdy nevíte, kdy nemoc postihne například vaše příbuzné nebo i kolegy v práci,“ doplnila Božena Böhmová.

Cévní mozková příhoda nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, častěji muže. U žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu. Jen v loňském roce v Nemocnici Prostějov na neurologickém oddělení a oddělení jednotky intenzivní péče ošetřili 257 pacientů s tímto onemocněním, z toho 52 bylo léčeno intravenózní trombolýzou. O preventivní akci Dne prevence cévní mozkové příhody měli lidé zájem i v loňském roce. Například jen možnosti preventivního vyšetření během jednoho dne využilo 214 návštěvníků.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky mozek, příhoda, nemocnice, prevence, den, neurologie, CMP, smrt

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.