sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká charita rozšířila hospicovou péči na celý kraj

Olomoucká charita rozšířila poskytování domácí hospicové péče pro nevyléčitelně nemocné pacienty téměř na celý Olomoucký kraj. K dispozici má nové lékaře a odborníky, služba je podle mluvčí charity Evy Štefkové nepřetržitá a bezplatná.

Do budoucna se charita chystá rozvíjet paliativní péči i na Jesenicku. V Olomouci a jeho okolí tuto službu zajišťuje od roku 2016 také mobilní hospic s názvem Nejste sami. Dosud pomohl na konci života téměř dvěma stům pacientů. Charitativní péče je určena pro pacienty v posledním stadiu nemoci, kteří potřebují léčbu bolesti a dalších symptomů spojených s vážným nevyléčitelným onemocněním a přitom si přejí zůstat ve svém přirozeném prostředí.

„Zajištění a provoz služby mobilního hospice je po odborné, profesní i finanční stránce náročnou záležitostí, ale pro nás je důležité tuto službu, která vychází z kořenů a praxe samotné církve, poskytovat jako jednu z prioritních charitních služeb. Péče o umírající je součástí identity Charity," uvedl ředitel Charity Olomouc Petr Prinz. Olomoucká charita pro zajištění mobilní hospicové péče rozčlenila území Olomouckého kraje na tři oblasti s centrálními pracovišti Olomouc, Zábřeh a Jeseník, kam se mají tyto služby rozšířit v budoucnu. První z nich pokrývá oblasti Konice, Hranic, Olomouce, Přerova, Prostějova a Šternberku.

Pracoviště Zábřeh spravuje kromě své oblasti také Šumpersko," uvedla koordinátorka hospicové služby Leona Martinková. Tým zajišťující tuto péči také posílili noví lékaři a zdravotní sestry, vzhledem k územnímu rozsahu poskytované péče, který zahrnuje téměř celý Olomoucký kraj, plánuje charita do budoucna jejich počet dále navyšovat. Charita spolupracuje při poskytování této péče také s lůžkovým hospicem na Svatém Kopečku, který otevřela v listopadu 2002 olomoucká arcidiecézní charita.

Hospic s 30 lůžky je dosud jediný svého druhu v kraji. V případě, že by rodina již byla vyčerpaná nebo se objevily mimořádné zdravotní komplikace, je hospic připraven přijmout pacienta do svého zařízení, doplnila mluvčí charity. Na Olomoucku pomáhá těžce nemocným pacientům a starým lidem na samém sklonku života mobilní hospic Nejste sami. Tým této neziskové organizace zahrnuje lékaře, zdravotní sestry, sociální pracovníky, psychology a duchovního. Odborníci nabízejí pomoc v okruhu až 40 kilometrů od krajského města, u dětské péče se pomoc rozšířila po celém kraji i jeho okolí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospic, péče, senior, zdraví, zdravotnictví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.