středa 17. dubna 2024 Rudolf

Obyvatelé Hranic budou moci rozhodovat o penězích z rozpočtu

Obyvatelé Hranic na Přerovsku budou moci rozhodovat o tom, na které projekty by mohly jít peníze z rozpočtu města.

Umožnili jim to zastupitelé, kteří schválili takzvaný participativní rozpočet. Jeho smyslem je zapojit obyvatele do dění ve městě informoval mluvčí radnice Petr Bakovský. Podobnou možností se zabývá i Přerov, participativní rozpočet navrhovali tento týden na zastupitelstvu opoziční zastupitelé. Podle usnesení hranických zastupitelů budou moci zdejší obyvatelé v anketě rozhodovat o tom, na jaký investiční účel by měl být využit milion korun z rozpočtu města. O peníze budou navržené projekty mezi sebou pomyslně
soutěžit.

„Hranice tak navazují na metodu hospodaření, kterou dlouhodobě praktikujeme u osadních výborů v místních částech města," uvedl mluvčí radnice. Vhodné projekty mohou lidé navrhovat od 31. května do 27. září. V říjnu zástupci radnice zkontrolují formální správnosti projektů, v listopadu se uskuteční hlasování na webu města a vítězné projekty vejdou v život příští rok. „Občané tak mohou již od 31. května podávat návrhy na to, co považují za nutné v příštím roce v Hranicích opravit či vybudovat. Maximální výše nákladů na návrh je jeden milion korun včetně DPH," doplnil Bakovský.

Oblasti nejsou tematicky omezeny, mohou to být sportoviště, dětská hřiště, úprava veřejných prostorů, dopravní infrastruktura či městský mobiliář. Peníze mohou jít také na rekreační aktivity, životní prostředí, zeleň nebo odpady. Důležitou podmínkou je, že návrh musí být realizován na pozemcích nebo budovách ve vlastnictví města Hranic, dodal Bakovský. Participativní rozpočet navrhovali tento týden na přerovském zastupitelstvu také zástupci Společně pro Přerov a Piráti, i oni chtějí přitáhnout občany k zájmu o své město a dát jim možnost navrhovat a rozhodovat o projektech ve svém okolí.

Jejich návrhem projedná finanční výbor. Podobný způsob nakládání s penězi města, který dává občanům možnost rozhodovat o tom, jak jsou peníze vynakládány, využívá již řada měst. Funguje například v Příbrami, Krnově, Opavě, v Rakovníku nebo ve Zlíně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obyvatelé, občané, anketa, rozpočet, návrh, Hranice, politika, finance, rozhodnutí

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.