čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká iniciativa Zaparkuj spojí síly s pouličními muzikanty

S pouličními muzikanty se rozhodla letos spojit své síly iniciativa olomoucké univerzity s názvem Zaparkuj, která si klade za cíl oživit  dění v olomouckých parcích. Kromě sportovních a kulturních aktivit se tak do nich bude snažit dostat i hudbu.

Chybět nebude ani tradiční promítání filmů či tančírna, řekl koordinátor projektu Ondřej Martínek. Iniciativa funguje v parcích od roku 2013. „Letos nám k pestrým aktivitám přibyl také miniprojekt Zaparkuj kulturu v ulicích, který má v plánu pomocí buskingu rozšířit hudbu do ulic Olomouce," uvedl Martínek. Spolupráci iniciativy s pouličními muzikanty mohli lidé vidět poprvé při jarní etapě květinové výstavy Flora Olomouc, kdy její návštěvníci potkávali písničkáře, kteří svou hudbou oživovali veřejný prostor. Podobné aktivity se plánují i v létě, doplnil Martínek.

Kromě tohoto projektu nabídne iniciativa po celé léto také pravidelné Zaparkuj festy s různorodým programem od promítání filmů přes koncerty, swingové tančírny až po ples v parku, který měl premiéru loni. Pokračovat bude také půjčovna piknikových košů, které se dají pořídit ve Zbrojnici v Coffee Library. Lidé si také budou moci na řadě akcí půjčit ve stánku Zaparkuj deskové hry a sportovní vybavení.

Iniciativa Zaparkuj se v uplynulých pěti let podílela na stovce akcí, které buď sama pořádala nebo se jich se svou mobilní půjčovnou sportovního vybavení a deskových her účastnila. Loni v srpnu poprvé uspořádala také ples pod širým nebem ve Smetanových sadech, který se setkal s velkým ohlasem. Za iniciativou Zaparkuj - oživení parků v Olomouci stojí Univerzita Palackého ve spolupráci s radnicí a Výstavištěm Flora. Testovacím kolem se stal majáles v roce 2014, který do parků mířil i v následujících letech. Cílem je vnést do olomouckých parků a dalších veřejných prostor více kulturních, společenských či sportovních akcí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Zaparkuj, univerzita, muzikanti, hudba, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.