úterý 19. března 2024 Josef

O incidentu na náměstí panují neshody, jinak mluví policie, mluvčí iniciativy i rektor univerzity

Skupina 15 až 20 zahraničních studentů dnes odpoledne v centru Olomouce slovně zaútočila na dva aktivisty, kteří naproti radnici postavili stánek s peticí proti kvótám na imigranty. Při incidentu nebyl nikdo zraněn a policie zjišťuje, zda cizinci nespáchali přestupek. Organizátoři petice tvrdí, že jim zahraniční studenti zdemolovali stánek. Na cizince podali trestní oznámení.

Krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková řekla, že odpoledne ke stánku s peticí proti kvótám na imigranty přistoupila skupina zhruba 15 osob. "Jednalo se o cizince, kteří slovně vyjádřili svůj nesouhlas s probíhající peticí. Jeden z nich se snažil stánek poškodit. V jeho jednání mu však zabránili přítomní policisté. K fyzickému napadení, ke zranění ani ke škodě na majetku nedošlo," uvedla.

Zástupci iniciativy Islám v ČR nechceme (IVČRN) uvedli, že petiční stánek v centru Olomouce se znelíbil skupině zhruba 20 muslimů, kteří na aktivisty už čekali. "Přišli a začali do všeho kopat. Petiční stánek naprosto zdemolovali. Zastavil je až rázný přístup policistů, kteří útočníky zpacifikovali," sdělil mluvčí iniciativy Artur Fišer. Na místo podle něj přijely čtyři hlídkové vozy policie. "Napadení členové IVČRN následně podali na muslimské útočníky trestní oznámení," dodal.

Incident potvrdil rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. "Skupina antiislamistů nechávala podepsat kolemjdoucí petici proti imigraci. Několik zahraničních studentů Univerzity Palackého šlo okolo a po pár ostřejších slovech na adresu antiislamistů jeden ze studentů strhl plakát vyzývající k boji proti přistěhovalectví. Toť vše," uvedl Miller na svém facebookovém profilu.

Vedení univerzity si zahraničního studenta, který z petičního stánku strhl plakát, pozve k pohovoru. "Buď já nebo pan děkan si dotyčného pozveme a vysvětlíme mu, že takto to dělat v ČR nebudeme. Jestli chce, ať si založí vlastní petici Chceme v ČR přistěhovalce a já ji klidně podepíšu jako první. Po otcovské domluvě bude možná i nějaká sankce, ale zatím nechci předbíhat," podotkl rektor.

Evropská komise navrhla, aby další země osmadvacítky v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka 40.000 žadatelů o azyl. Na Česko by mělo připadnout 1328 lidí. Česko ale s povinnými kvótami na přerozdělování uprchlíků nesouhlasí a bude se v rámci EU snažit, aby neprošly.

Vyjádření rektora univerzity na sociálních sítích:

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.